Startpagina Bedrijfsnieuws

Milcobel legt standaard melkprijs voor juli vast op 37,50 euro/100 l

De Raad van Bestuur van Milcobel besliste op 18 juli over de melkprijs voor deze maand. Milcobel zal voor de lopende leveringen van juli een standaard melkprijs hanteren van 37,50 euro/100 l. De Milcobel melkprijs zakte sinds mei onder de drempel van 40 euro. De internationale zuivelmarkten stijgen momenteel nog niet.

Leestijd : 2 min

Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 41,55 euro/100 l voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor juli bedraagt 4,9342 euro/kg.

Zuivelmarkten nog steeds onvoorspelbaar

In de maandelijkse aankondiging van de melkprijs stelt de zuivelcoöperatie dat de verhoopte prijsstijging op de internationale zuivelmarkten uitblijft. “De situatie vertoont vooralsnog geen uitgesproken positieve trends. De volatiliteit blijft dus groot.” Daarnaast merkt Milcobel ook een verschuiving in de consumentenbusiness. “Het aankoopgedrag van de consument gaat meer richting private label-producten; dit ten koste van de merkproducten waar de marges traditioneel groter zijn. Dat heeft uiteraard ook een impact op de melkprijs; waarbij we de afgelopen maanden de melkprijzen van alle zuivelproducenten zagen dalen, inclusief de internationale spelers op de Belgische markt.”

In deze wispelturige zuivelmarktcontext hanteert Milcobel voor juli dus een standaard melkprijs van 37,50 euro/100 l voor de leden-coöperanten. Aangevuld met premies vertaalt zich dit absoluut in een competitieve melkprijs in de markt.

Wei-project op schema

Het zuivelbedrif laat weten dat ondanks de zomermaanden het in de zuivelfabriek in Langemark gonst van de bedrijvigheid. Milcobel voert momenteel aanpassingswerken uit op de mozzarella-lijn in het kader van het gezamenlijke wei-project met ARLA Foods Ingredients. Vanaf 2024 produceert Milcobel hoogwaardig weiproteïne-concentraat dat verder zal verwerkt worden onder andere in sportdrinks en babyvoeding. “De werken zitten perfect op schema, tot grote tevredenheid van ARLA dat bij een tussentijdse evaluatie veel waardering toonde voor de projectaanpak en kwaliteit van de melkaanvoer. Zoals toegelicht tijdens de algemene ledenvergaderingen zal dit wei-project resulteren in een plus op de melkprijs voor de Milcobel-melkveehouders.”

Het partnership met ARLA is een concreet resultaat van de Feniks-strategie, waarbij wordt ingezet op maximale melkvalorisatie en de opportuniteiten van partnerships systematisch worden onderzocht.

Statuten gemoderniseerd

Op 20 juni vond de jaarlijkse Algemene Vergadering van Milcobel plaats, gevolgd door een Buitengewone Algemene Vergadering. Na een intensief participatietraject werden de statuten van Milcobel gemoderniseerd.

Belangrijkste wijziging is de beslissing om de kapitaalopbouw van de leden voortaan te voorzien via de coöperatieve teruggave (nabetaling). Een enorme stap vooruit in de ambitie de leden zekerheid en stabiliteit te bieden, met marge om te investeren in het eigen landbouwbedrijf. Ook jonge melkveehouders en kandidaat-overnemers krijgen via de gewijzigde regels extra ondersteuning.

AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken