Startpagina Granen

Vijf buurlanden Oekraïne vragen EU om beperkingen op graanimport uit Oekraïne te verlengen

Vijf buurlanden van Oekraïne hebben de EU opgeroepen hen toe te staan de beperkingen op de Oekraïense graanimport te verlengen, om hun boeren te beschermen. Dat heeft de Poolse minister van Landbouw woensdag 19 juli aangekondigd. De beperkingen lopen normaal gezien af op 15 september.

Leestijd : 2 min

"We hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend van 5 landen - Polen, Bulgarije, Hongarije, Slovakije en Roemenië - over de verlenging van het embargo op de invoer van graan uit Oekraïne in onze landen tot het einde van het jaar", zo verklaarde Robert Telus aan het einde van een bijeenkomst met zijn ambtgenoten in Warschau.

In juni kondigde de Europese Commissie aan dat de beperkingen die 5 EU-landen hadden ingesteld op de invoer van Oekraïens graan verlengd konden worden tot 15 september, ondanks verzet uit Kiev en weerstand van een aantal van de 27 EU-lidstaten.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki, wiens land een trouwe bondgenoot is van Oekraïne in zijn oorlog tegen Rusland, drong er bij de EU op aan om deze maatregelen te verlengen.

Aanvallen blijven duren

Het Russische leger heeft 19 juli bovendien beweerd 's nachts Oekraïense militaire locaties in de buurt van de stad Odessa te hebben aangevallen. Het is de tweede nachtelijke aanval op rij op deze strategische haven in het zuiden van Oekraïne.

De Oekraïense autoriteiten gaven mee dat 60.000 ton graan, bestemd voor de export en opgeslagen in de Oekraïense haven van Chornomorsk bij Odessa, is vernietigd tijdens de nachtelijke Russische bombardementen. "Het zal minstens een jaar duren om de beschadigde infrastructuur volledig te herstellen", aldus de Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken