Startpagina Granen

Sunak vindt Russische boycot van graanuitvoer vanuit Oekraïne volledig onaanvaardbaar

Elke Russische poging om te voorkomen dat graan Oekraïne verlaat, is volledig onaanvaardbaar, vindt Brits premier Rishi Sunak. Hij deed de uitspraak na een gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Londen vreest dat Rusland schepen in de Zwarte Zee zal viseren en zo voedselexport verhinderen.

Leestijd : 2 min

Tijdens hun ontmoeting beloofde Sunak aan Zelenski dat “het Verenigd Koninkrijk de situatie nauwlettend volgt”. Eerder zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly al dat “Rusland moet stoppen met het gijzelen van de wereldvoedselvoorziening en terugkeren naar de overeenkomst”.

Sinds de zomer van 2022 heeft Oekraïne de graanuitvoer hervat, ondanks de Russische blokkades. Onder meer Afrikaanse klanten nemen graan af. De handel heeft geholpen om de wereldvoedselprijzen meer te stabiliseren. Een groot deel van die export gebeurt vanuit de haven van Odessa.

In juli voerde Rusland zijn aanvallen op de kuststad op. Daarop wees de Britse ambassadeur bij de VN, Barbara Woodward, de pers in New York. Ze hekelde de ‘absurditeit’ van het gebruik van zware wapens door Moskou om voedsel te vernietigen. Voor Woodward is het bewijs dat het instrumentaliseren van de wereldvoedselvoorraad een berekend onderdeel is van de strategie van Rusland. Bovendien toont dit dat het land niets geeft om mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika die te kampen hebben met hongersnood en droogte.

Vanaf donderdag 27 juli 2023 ontvangt Russisch president Vladimir Poetin zijn Afrikaanse partners in Sint-Petersburg voor een top tussen Rusland en Afrika.

Belga

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken