Startpagina Stikstof

Raad van State verwerpt de schorsingsberoepen tegen de ministeriële instructies

Met 2 arresten van 4 augustus 2023 heeft de Raad van State de beide vorderingen tot schorsing die bij uiterst dringende noodzakelijkheid werden ingesteld tegen de ministeriële instructies stikstof van 17 juli 2023 verworpen.

Leestijd : 1 min

De verwerping van de schorsingsvordering tegen de ministeriële instructie met beoordelingskaders is het gevolg van de intrekking op 27 juli 2023 door minister Demir (N-VA) van haar eigen instructie. Door deze intrekking die door het Vlaams Gewest op de zitting van 3 augustus 2023 nogmaals formeel werd bevestigd, was de vraag tot schorsen zonder voorwerp geworden.

30% minder varkens blijft behouden

Ook het schorsingsverzoek tegen de tweede ministeriële instructie betreffende de doelstelling om de varkensstapel met 30% te verminderen tegen 2030 werd verworpen. In deze tweede procedure hadden Boerenbond en 2 varkenshouders de Raad van State gevraagd om bij uiterst dringende noodzakelijkheid de uitwerking van deze ministeriële instructie te schorsen.

Met zijn arrest van 4 augustus 2024 oordeelt de voorzitter van de zevende kamer van de Raad van State dat de zaak niet uiterst dringend is. In het kader van deze spoedprocedure oordeelt de voorzitter immers dat deze ministeriële instructie enkel vergunningsaanvragen voor stedenbouwkundige handelingen ‘voor bijkomende dierplaatsen voor varkens’ lijkt te beogen.

Procedures tot hernieuwing van de vergunning zouden in deze lezing niet geraakt worden door deze ministeriële instructie. Omdat de voorzitter beslist dat er geen uiterst dringende noodzakelijkheid is aangetoond door de verzoekers wordt de vordering verworpen.

Jan Opsommer

Lees ook in Stikstof

Jambon wil vrijdag stikstofakkoord sluiten mét cd&v

Actueel Vlaams minister-president Jan Jambon wil vrijdag een nieuwe poging doen om samen met cd&v een akkoord te vinden in het stikstofdossier. "Geraken we er niet uit, dan is de schade niet te overzien", zo zei hij woensdag in het Vlaams Parlement. "Ik zal alles blijven doen om door dit dossier te geraken", klonk het.
Meer artikelen bekijken