Startpagina Stikstof

Vooruit is bereid om wisselmeerderheid te leveren voor stikstofakkoord

Vooruit is bereid het stikstofdecreet van N-VA en Open VLD te steunen vanuit de oppositie. Dat bevestigde Vooruit-parlementslid Bruno Tobback in De Ochtend op Radio 1. Oppositiepartij Groen wacht het advies af van de Raad van State.

Leestijd : 2 min

N-VA en Open VLD beslisten eind vorige maand, na de vernietiging van de omgevingsvergunning voor de ethaankraker van Ineos in de Antwerpse haven, om het stikstofdecreet op eigen houtje in te dienen in het Vlaams Parlement. Ze deden dat zonder de steun van coalitiepartner cd&v en vroegen daarbij meteen ook het advies van de Raad van State.

Vooruit steunt stikstofdecreet

Oppositiepartij Vooruit had al laten weten dat ze de steun voor het decreet niet uitsluit, maar dat klinkt nu concreter. Vooruit-parlementslid Bruno Tobback: "Wij hebben al eerder meegestemd met de meerderheid deze legislatuur. De enige reden waarom dit vandaag zo opvallend is, is omdat de meerderheid het met elkaar niet akkoord geraakt."

Hij bevestigde op 22 augustus in De Ochtend dat de socialisten de wetgeving in de vakantie hebben bestudeerd en dat die voldoet aan de verwachtingen van partij. "Vandaag kunnen we zeggen dat wat daar ligt, aanvaardbaar is."

Tobback: "Het laten leeglopen van het stikstofbad is nodig om andere, nieuwe projecten een vergunning te geven.” Hij voegt daar aan toe dat zijn partij wel enkel steun wil bieden als het advies van de Raad van State ook positief is. Dat advies wordt verwacht begin oktober.

Ook met de steun van Vooruit is onzeker of het decreet de stemming overleeft.

Groen wacht advies Raad van State af

Bij oppositiepartij Groen is te horen dat ook zij afwachten wat het advies van de Raad van State zal zijn. "We zijn dit grondig aan het bestuderen voor wij onze steun kunnen verlenen", zegt fractievoorzitster in het Vlaams parlement Mieke Schauvliege. De partij wil daarnaast garanties over stikstofreductie in het decreet en over de transitie naar agro-ecologische landbouw.

De commissie Economie in het Vlaams Parlement komt deze week vervroegd samen over het Ineos-dossier. De zitting vindt plaats op 24 augustus om 9 uur.

Belga/AV

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken