Startpagina Edito

‘Met patatte is het altijd watte’... ook in 2023

‘Met patatte is het altijd watte’, het is een vrolijke uitspraak onder landbouwers. Helaas doet seizoen 2023 het gezegde weer alle eer aan, met een late start, een moeilijke opkomst en nu nog een hoge plaagdruk erbovenop.

Leestijd : 2 min

Aardappeltelers hebben het de laatste jaren niet altijd makkelijk. We kunnen ons zelfs afvragen, wanneer hadden ze het nog eens makkelijk? Of bestaat een ‘normaal’ aardappeljaar überhaupt nog wel? Zijn het de weersomstandigheden niet die voor uitdagingen zorgen, dan doet de wetgever of de afnemer/verwerker het wel.

Seizoen 2023 lijkt na de strubbelingen eind vorig jaar op wetgevend vlak – herinner je je de voorstellen voor MAP 7 – heel wat minder bewogen. Ook de afnemer en/of verwerker staat dit jaar duidelijk aan de zijde van de teler en heeft een grote vraag naar aardappelen. De voorraad aan oude oogst of deze van 2022 is opgedroogd en de vroege aardappelen zijn later of in mindere mate aangevoerd.

Deze vaststelling doet ons terugblikken naar het voorjaar. Door de natte omstandigheden op het veld, startte het uitplanten van de nieuwe oogst met enkele weken vertraging. Toen werd het droog – heel droog zelfs – en had menig aardappelveld moeite om op te komen. Wat de start van een mooie zomer had moeten worden, werd de start van een (typisch) Belgische kwakkelzomer. De groei kwam in het gewas, maar ook phytophthora plaagt de aardappelteler nu stevig.

Dat alles maakt dat de aardappelteelt heel uitdagend is voor de landbouwer. Gelukkig blijkt deze spreekwoordelijk een ‘topsporter’ binnen zijn vakgebied te zijn. Dat blijkt alvast uit een analyse die Fedagrim maakte naar aanleiding van de internationale aardappelvakbeurs PotatoEurope, die dit jaar in ons land neerstrijkt.

Topsporter word je nooit alleen. Je bereikt dit dankzij een goede entourage. Datzelfde geldt voor onze aardappelteler, hand in hand met toelevering, onderzoek, afzet... staat hij nu op het hoogste schavotje.

De Belg is een stevige fan van zijn nationale topsporters. Zoals in de sport de vraag klinkt naar een goed statuut en omkadering van de sporter, zo is er bij de Belgische aardappelteler de vraag naar een duidelijk en stabiel ondernemingsklimaat om ook in de toekomst nog aardappelen te kunnen telen. De voorstellen voor MAP 7 die afgelopen najaar bekend raakten en het vasthouden aan ‘kalenderlandbouw’ dragen hier alvast niet toe bij. Ongetwijfeld zetten deze thema’s aan tot interessante gesprekken in de wandelgangen van PotatoEurope op 6 en 7 september in Kain, nabij Doornik.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Europese theorie versus Vlaamse praktijk

Edito De theorie van het Europese politieke beleid botst wel eens met de Vlaamse realiteit. Het is jammer dat het vaak maar blijft botsen en dat oplossingen ver weg liggen. Er gaat zo niet enkel kostbare tijd verloren, maar ook motivatie en kennis.
Meer artikelen bekijken