Startpagina kleinvee

Kinderboerderij in Lanaken moet 13 geiten euthanaseren na besmetting met CL-bacterie

Dertien van de 20 geiten van de kinderboerderij van Domein Pietersheim in Lanaken zijn uit voorzorg geëuthanaseerd nadat ze besmet bleken te zijn met de CL-bacterie. De ongeneeslijke bacteriële aandoening veroorzaakt uitwendige en inwendige abcessen bij geiten en schapen.

Leestijd : 2 min

Bij de 13 geiten waren reeds uitwendige abcessen zichtbaar. Van de 7 resterende geitjes werd bloed genomen om na te gaan of ze ook besmet zijn met de CL-bacterie. Zij werden ondertussen gescheiden van de gezonde dieren.

Bij geiten en schapen

Medewerkers van Domein Pietersheim hadden eind augustus de abcessen vastgesteld bij de geiten. Alle geiten werden meteen uit voorzorg binnen geplaatst. Een dierenarts stelde vast dat de geiten besmet waren met het ongeneeselijke Caseous lymfadenitis (CL). Dit is een bacteriële aandoening, die in België uitsluitend bij geiten is vastgesteld. In onze buurlanden komt CL voor zowel bij geiten als bij schapen. Bij geiten manifesteert de ziekte zich met oppervlakkige onderhuidse abcessen, bij schapen met interne, moeilijk zichtbare abcessen.

Caseous lymfadenitis

De ziekte Caseous lymfadenitis wordt veroorzaakt door de bacterie Corynebacterium pseudotuberculosis. De bacterie dringt via huidwondjes het dier binnen en veroorzaakt een lymfeklierabces dat door de huid openbreekt. De bacterie wordt via de bloedbaan uitgezaaid naar andere lymfeklieren, die op hun beurt gaan veretteren.

Hoe de bacterie op de kinderboerderij terechtkwam, is niet duidelijk. Dit kan reeds jaren geleden gebeurd zijn door de komst van een besmet dier. Maar het kan ook door de mens zijn doorgegeven. Wanneer een dier besmet is, duurt het immers verschillende maanden vooraleer dit zichtbaar is.

Euthanasie

"De bacterie kan overgedragen worden van dier op mens, maar dat is eerder uitzonderlijk", zo laat schepen van Dierenwelzijn Christel Gorissen (Groen) weten. "We hebben voor euthanasie gekozen om besmetting in elk geval te vermijden, maar ook voor het welzijn van de dieren. Het operatief verwijderen van de abcessen zou de dieren onder enorme stress zetten. Daarnaast is de verzorging zeer intensief omdat de gezwellen terugkomen. De ziekte geneest nooit."

Sluiting van 6 maanden

Door de besmetting is de knuffelweide van de kinderboerderij zeker 6 maanden gesloten omdat de bacteriën in de grond en in de stallen zitten. Deze zullen worden ontsmet. De kinderboerderij hoopt dat ze binnen 6 maanden tot een jaar bacterievrij zullen zijn.

Belga

Lees ook in kleinvee

Terug veel belangstelling voor voorlichtingsvergaderingen

kleinvee Naar jaarlijkse gewoonte ging onlangs op 3 plaatsen in Vlaanderen een voorlichtingsvergadering voor schapenhouders door georganiseerd door het Praktijkcentrum voor Kleine Herkauwers (PCKH). Deze vergaderingen werden telkens gekoppeld aan een bedrijfsbezoek.
Meer artikelen bekijken