Startpagina Actueel

Houthakseldam tegen water- en modderoverlast in Ternat

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Ternat voerden werken uit op een landbouwgrond om erosie te bestrijden. Er kwam een houthakseldam tussen de Langestraat en de Pijpelarestraat. Deze houthakseldam moet er water- en modderoverlast tegengaan.

Leestijd : 2 min

“Tijdens de hevige regenval van juni 2021 stroomden water en modder vanop de hoger gelegen akker naar de lager gelegen tuinen en huizen van de Langestraat. De woning op Langestraat nr. 71 kampte met zware modderoverlast in huis”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. “Om de huizen beter te beschermen, hebben we gepaste maatregelen genomen.”

“De houthakseldam van 54 m lang is aangelegd tussen de Langestraat en de Pijpelarestraat, achter de huizen aan de Langestraat, meer bepaald huisnummer 71”, verduidelijkt Geert De Feyter, schepen van Ternat. “Deze erosiebestrijdingsmaatregel vertraagt het afstromend water en de modder kan er bezinken."

Overeenkomst van 10 jaar

De houthakseldam werd ongeveer 20 cm ingegraven om te voorkomen dat het water en de modder er onder door zouden stromen.

De eigenaar van de landbouwgrond verleende zijn medewerking aan het project en sloot hiervoor een overeenkomst af met de gemeente Ternat voor een periode van 10 jaar.

“Ik ben tevreden dat ik een steentje kan bijdragen om water- en modderoverlast door afstroming van mijn akker te beperken”, zegt landbouwer Christof Van Laethem. "We zetten met Hoevevlees de Bieshoop in op duurzame landbouwpraktijken en creëren een divers en ecologisch rijk weidegebied, wat ook voordelig is naar erosie toe." De kostprijs van de werken bedroeg 8.053,80 euro. De provincie Vlaams-Brabant gaf hiervoor een subsidie van 7.248,42 euro.

Provinciale steun

“Dit is de eerste houthakseldam in Ternat die werd aangelegd met provinciale steun. De gemeente ontving 90% provinciale subsidie. De opmaak van het ontwerp en de uitvoering van de werken gebeurden onder begeleiding van de erosiecoördinator”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

Provincie Vlaams-Brabant

Lees ook in Actueel

Een derde roedel wolven zwerft door de Hoge Venen

Veeteelt Een derde roedel wolven heeft zich in de Hoge Venen genesteld, zo heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt. De zogenaamde ‘zuidelijke roedel van de Hoge Venen’ bestaat uit zeker 4 welpen.
Meer artikelen bekijken