Startpagina Veeteelt

Een derde roedel wolven zwerft door de Hoge Venen

Een derde roedel wolven heeft zich in de Hoge Venen genesteld, zo heeft de Waalse overheidsdienst SPW (Service Public de Wallonie) bekendgemaakt. De zogenaamde ‘zuidelijke roedel van de Hoge Venen’ bestaat uit zeker 4 welpen.

Leestijd : 1 min

De nieuwe roedel werd opgespoord dankzij foto-onderzoek, genetische analyses en aanwijzingen op het terrein. Volgens de experten van het wolvennetwerk van de SPW heeft een mannetje uit "de noordelijke roedel van de Hoge Venen" zich op de rand van het ouderlijke gebied gevestigd en heeft hij daar een vrouwtje dat ‘onderweg’ was ‘veroverd’. De jongen van het koppel, die te ver van andere roedels werden geïdentificeerd, hebben tot de conclusie geleid dat er een nieuwe roedel was.

Het natuurgebied omvat nu de zuidelijke en noordelijke roedels van de Hoge Venen, die elk minstens 4 welpen hebben, en de roedel ‘noordelijke Eifel’. Die laatste groep telt zeker 4 jongen. De ontdekking van een derde roedel heeft geen impact op de zone van permanente aanwezigheid (ZPP) van de wolven, omdat de dieren zich op minder dan 20 kilometer van het ouderlijke territorium hebben gevestigd.

Deze zomer vonden er slechts 3 aanvallen op kuddes plaats. Daarbij kwamen 5 schapen om. Toen de eerste roedel zich in 2021 vestigde, werden er 8 aanvallen geregistreerd met in totaal 31 slachtoffers. De SPW liet nog weten dat er een wolf werd doodgereden op een Waalse weg op 5 september. Genetische analyses toonden aan dat het dier uit het tweede nest van de noordelijke roedel van de Hoge Venen kwam.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken