Startpagina Bedrijfsnieuws

Milcobel-prijs zakt naar 36 euro/100 l

De Raad van Bestuur van Milcobel besliste op 19 september over de melkprijs voor deze maand. Milcobel zal voor de lopende leveringen van september een standaard melkprijs hanteren van 36 euro/100 l. De dalende trend houdt dus aan.

Leestijd : 2 min

Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 40,12 euro/100 l voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor september bedraagt 4,7368 euro/kg.

Zuivelmarkt blijft zwak

In de maandelijkse aankondiging van de melkprijs stelt de zuivelcoöperatie dat ondanks eerdere (voorzichtige) signalen van een mogelijke kentering in de zuivelmarkten in het vierde kwartaal van 2023, dat dit vandaag nog niet te zien is in de noteringen. Zo blijft bijvoorbeeld de vraag naar melkpoeders vanuit de exportmarkten (China, Midden-Oosten en Afrika) zeer laag. De onrustige politieke situatie in heel wat Afrikaanse landen draagt ook absoluut niet bij tot een gunstige marktdynamiek.

In de consumentenbusiness zorgt de aanhoudend hoge inflatie voor dalende markten, dalende verkopen van merken en druk op de verkoopprijzen. Dit reflecteert zich verder in de melkprijzen. De Milcobel-melkprijs zakte al in mei onder de drempel van 40 euro.

In deze context hanteert Milcobel voor september een standaard melkprijs van 36,00 euro/100 l voor de leden-coöperanten. In augustus was de standaard melkprijs een euro hoger.

Ronde ledenkringbesturen

Milcobel laat ook weten dat er momenteel binnen de coöperatie een ronde van de respectievelijke ledenkringbesturen plaatsvindt. In de verschillende ledenkringen wordt onder meer het afgelopen traject richting de Buitengewone Algemene Vergadering en de bijhorende statutenherziening geëvalueerd. Daarnaast een evaluatie van de huidige duurzaamheidsaanpak en een update van het ARLA-partnership dat volledig op schema zit richting opstart begin 2024.

AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken