Startpagina Bedrijfsnieuws

Globachem is Exporter of the Year

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) reikte op 20 september in Brussel de Exporter of the Year 2023-award uit aan Globachem uit Sint-Truiden. Het bedrijf is actief in gewasbeschermingsmiddelen.

Leestijd : 2 min

De award voor Globachem maakt deel uit van de Flanders International Business Awards van Flanders Investment & Trade (FIT), het vervolg op de vroegere Leeuwen van de Export. Met deze wedstrijd bekroont FIT voortaan op hetzelfde moment een exporterend bedrijf, een buitenlandse investeerder en een start-up die Vlaanderen doen schitteren tot ver buiten de grenzen.

Exporter of the Year 2023

Globachem is een familiebedrijf uit Sint-Truiden dat gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelt, registreert en vermarkt. Zo wil het in eerste instantie bijdragen aan voldoende, veilig en duurzaam geteeld voedsel voor de stijgende wereldbevolking. Globachem is actief in 39 landen en richt zich vooral op grote landbouwlanden zoals Frankrijk, Duitsland, het VK, Polen en Brazilië.

Globachem haalde het in zijn categorie van landbouwmachinefabrikant Dewulf uit Roeselare en IndigoCare uit Tessenderlo, dat slimme oproepsystemen ontwikkelt voor ziekenhuizen en woonzorgcentra. De eindjury loofde Globachem voor zijn sterke focus op innovatie met een grote maatschappelijke impact.

Innovatieve aanpak

“Globachem heeft met zijn duidelijke strategie, innovatieve aanpak en unieke bedrijfscultuur een sterke plaats weten te veroveren in een markt gedomineerd door multinationals. De intensieve samenwerking met relevante Vlaamse partners is bovendien een katalysator voor innovatie, zegt Sonja Willems, co-voorzitter van de eindjury en voorzitter van de raad van bestuur van FIT.

Globachem heeft in België iets meer dan 70 medewerkers (omgerekend naar voltijdequivalenten). Het bedrijf realiseerde in 2022 een omzet van 287.966.588,61 euro. Het aandeel export in de omzet bedraagt liefst 95%. Van de export-omzet wordt 23% gerealiseerd in landen die niet tot de Europese Unie behoren.

Dewulf

Dewulf, de toonaangevende producent van machines voor de teelt van aardappelen en wortelgewassen, greep naast de hoofdprijs. “Natuurlijk is het jammer dat we de hoofdprijs niet mee naar huis konden nemen, maar we zijn vooral trots op het parcours dat we hebben neergezet de voorbije jaren, zeker op het vlak van export. Deze nominatie was een leerrijke ervaring die onze internationale ambities enkel nog maar meer kracht heeft bijgezet”, aldus Peter Muyssen, Group Sales & Marketing Manager bij de Roeselaarse machinebouwer.

De Dewulf-delegatie, samen met Vlaams minister-president Jan Jambon en FIT-CEO Joy Donné.
De Dewulf-delegatie, samen met Vlaams minister-president Jan Jambon en FIT-CEO Joy Donné. - Foto: Dewulf.

Dewulf benadrukt graag dat er een mooie winnaar de exportprijs in de wacht wist te slepen, die een uitstekende ambassadeursrol voor Vlaanderen zal vertolken op internationaal niveau. “Proficiat aan de mensen van Globachem. Het is een welverdiende bekroning voor het traject dat dat bedrijf heeft afgelegd. Een relatief kleine Vlaamse speler die zich wereldwijd zo weet te profileren en daarmee een mooie bijdrage levert aan de Vlaamse economie, verdient tonnen respect!”, zegt CEO Hendrik Decramer van Dewulf.

Eerdere laureaten

Vorig jaar ging de laatste Leeuw van de Export naar Kipco Damaco uit Oostrozebeke, dat separatorvlees van pluimvee exporteert. Andere winnaars uit het verleden zijn onder meer boomkwekerij Sylva, BioBest (bestuiving en ziektebestrijding met insecten) en aardappelverwerker Agristo.

Filip Van der Linden

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken