Startpagina Paarden

Nationale Prijskamp van het Vlaams Paard

Dit jaar ging de Nationale Prijskamp van het Vlaams Paard opnieuw door tijdens de plattelandsdag in de kinderboerderij van de stad Torhout. Door het uitzonderlijk warme weer waren er wel wat eigenaars die besloten hadden om niet naar buiten te treden. Ook waren er minder bezoekers dan tijdens vorige jaren.

Leestijd : 4 min

H et stadsbestuur spaart nooit kosten noch moeite om zijn naam als paardenstad alle eer aan te doen. Dat was deze keer niet anders. Hier is een hartelijk dankwoord wel op zijn plaats. Er werd door het bestuur ook besloten om zo vroeg mogelijk te starten met de keuring. In de namiddag werden de ‘Vlaams Paard Verrichtingsproef’ en de ‘Vlaams Paard werkproef’ geschrapt, om zowel de deelnemers als de paarden te ontzien tijdens de zinderende hitte in de namiddag.

Verloop Nationale Prijskamp

De prijskamp bestond uit 10 reeksen. Hieronder geven we de winnaars en winnaressen van de verschillende reeksen.

VP-merries 8 jaar Bij deze eerste reeks van merries werd Sully Van Belle uitgeroepen tot reekswinnaar, met als eigenaar Bernard Van Renterghem .

Vlampher-ruinen 8 jaar Bij deze reeks van ruinen was Quo Vadis Van De Rosdamhoeve de beste, met als eigenaar Stéphanie Baccarne.

VP-merries 5 jaar In deze reeks van merries van 5 jaar ging de eerste plaats naar Yalou. De eigenaar van deze merrie is Eddy Debouvere.

Vlampher-ruinen 5 jaar In deze reeks van ruinen werd Yaro de winnaar. De eigenares van deze ruin is Chloe Demeulemeester.

VP-ruinen/hengsten 2 jaar In deze reeks van ruinen en hengsten werd Basil Van De Merenhoek, met als eigenaar Paul Van Steenberghe, uitgeroepen tot reekswinnaar.

VP-merries jaarlingen In de jaarlingenreeks bij de merries was Clara Van Belle de beste. Haar eigenaar is Ferme Beck.

Vlampher-merries jaarlingen Bij de jaarlingenreeks van de Vlampher-merries ging de eerste plaats naar Cato Van De Merenhoek, met Paul Van Steenberghe als eigenaar.

VP-merrieveulens In deze reeks van merrieveulens werd Désiree Van De Merenhoek, met als eigenaar opnieuw Paul Van Steenberghe, uitgeroepen tot reekswinnaar.

VP-Hengstveulens In de reeks van de hengstveulens was de eerste plaats voorbehouden voor Dino Van Poeke. Deze behoort toe aan Eddy Debouvere, die eerder al won in de reeks VP-merries 5 jaar.

Vlampher-hengstveulens In deze reeks was Darko d’Harchies de beste. Dit hengstveulen behoort toe aan Philippe Conrate.

Kampioenen 2023

Tijdens deze Nationale Prijskamp van het Vlaams Paard werden door de jury ook nog 4 jeugdkampioenen en 2 dagkampioenen aangeduid. Hieronder geven we een overzicht van de winnaars en winnaressen.

Jeugdkampioen raszuivere merries Bij de raszuivere merries werd Clara Van Belle, van eigenaar Ferme Beck, uitgeroepen tot jeugdkampioene.

Jeugdkampioen raszuivere hengsten/ ruinen Dino van Poucke, van Eddy Debouvere, werd jeugdkampioen bij de raszuivere hengten/ruinen.

Jeugdkampioen Vlampher-merries In de categorie van de Vlampher-merries ging de titel van ‘jeugdkampioen’ naar Cato Van De Merenhoek, die als eigenaar Paul Van Steenberghe heeft.

Jeugdkampioen Vlampher-hengsten/ ruinen Darko d’Harchies (van Philippe Conrate), die ook al reekswinnaar werd bij de in de reeks van de Vlampher-hengstveulens, werd nu ook door de jury aangeduid als jeugdkampioen bij de Vlampher-hensten/ruinen.

Dagkampioen raszuivere merries Bij de raszuivere merries ging de kampioenstitel naar Sully Van Belle, met als eigenaar Bernard Van Renterghem. Daarmee wist Sully maar liefst voor de zevende keer het dagkampioenschap te winnen. Dit is een ongeziene prestatie. Hiermee bewijst ze niet alleen dat ze haar capaciteiten blijft behouden, maar vooral dat ze, ondanks haar leeftijd, nog steeds het jonge geweld achter zich kan laten. Sully is er het levende bewijs van dat het Vlaams Paard een zeer goede langleefbaarheid heeft. Sully haar punten voor totaalbeeld, exterieur en gangen waren nog steeds zeer hoog en haar opgelegde proef wist ze als ‘routiné’ met glans af te werken.

Dagkampioen Vlampher-merries, hengsten en ruinen In deze categorie ging de eer naar Yaro, van Chloe Demeulemeester. Yaro is hiermee reeds voor de derde maal dagkampioen, wat toch een uitzonderlijke prestatie is. Hij behaalde deze benoeming door zijn voortreffelijk exterieur en gangen en zeker ook door zijn opgelegde proef, die hij vlekkeloos aflegde.

Vlaams Paard bereden proef

De opgelegde proef werd gewonnen door Brian Cheffers met Victor Van Het Bellehof. De vrije proef werd gewonnen door Stéphanie Baccarne met Quo Vadis Van De Rosdamhoeve.

Het was ook Stéphanie Baccarne, die met Quo Vadis Van De Rosdamhoeve, als winnaar naar voren kwam voor de algemene Vlaams Paard Bereden Proef .

Algemeen

De praktische organisatie van de Nationale Prijskamp van het Vlaams Paard 2023 was in handen van Jurgen Talpe. De speaker van dienst was An Geerinck en de ringmeesters waren Herman Cleys, Roland Sonck en Bert Van Havermaet. De jury bestond uit Denis Beck (Frankrijk) en Louis Van Hout, met als voorzitter van de jury Patrick Trio.

Patrick Trio

Lees ook in Paarden

Grégory Wathelet lanceert België in de Wereldbeker

Paarden Het was op de tanden bijten op zondagnamiddag 4 november tijdens de wereldbekermanche jumping op Equita Lyon. Het publiek hoopte op een zege in eigen rangen van Julien Epaillard, maar Grégory Wathelet stak hem de loef af… met brio en met Bond, Jamesbond!
Meer artikelen bekijken