Startpagina Edito

Edito: Beseffen de politici wel waarmee ze bezig zijn?

Het werk van onze politici blijft de landbouwactualiteit beroeren. De fratsen die ze uitsteken, doet toch ernstig de vraag rijzen of ze wel weten waarmee ze bezig zijn.

Leestijd : 2 min

Open Vld erkent dat er fouten zijn geslopen in de vertaling van het stikstofakkoord van maart en in de teksten van het voorstel tot decreet van deze zomer. Hierdoor zouden 7.000 van de 8.000 veeteeltbedrijven in Vlaanderen geen vergunning meer krijgen. Ook de industrie wordt getroffen, volgens de analyse van VILT. Deze beweringen zwakt N-VA af. Wie hield de pen vast die het levenswerk van talrijke boerenfamilies hiermee op de helling zet? Het mag wel duidelijk zijn dat hier geen degelijk (politiek) werk is verricht!

Een heuglijker feit vorige week was de uitreiking van de Exporter of the Year 2023-award (voorheen ‘Leeuw van de export’). Landbouwmachinefabrikant Dewulf greep naast de hoofdprijs. Het Limburgse Globachem nam hem in ontvangst. Dit bedrijf ontwikkelt, vermarkt en exporteert gewasbeschermingsmiddelen. Laat nu net het gebruik van deze vaak in een mediastorm of een maatschappelijke discussie staan, terwijl de sector zelf aangeeft over een te beperkt middelenpakket te beschikken. Hoe vaak wordt er vanuit de politiek of vanuit andere groeperingen geen verbod of beperking op bepaalde middelen geopperd? Onlangs werden nog vragen gesteld bij de productie van gewasbeschermingsmiddelen in België die voor export dienen,terwijl ze bij ons geen erkenning (meer) hebben.

‘Export’ wordt net toegejuicht door Vlaams minister-president Jan Jambon, terwijl zijn partijcollega minister Demir stevig op de rem staat wat betreft de export van landbouwproducten. Jan Jambon stond alvast met een uitgestreken gezicht en in zijn mooiste kostuum te pronken tijdens de prijsuitreiking van de Exporter of the Year 2023-award. Collega Demir blonk uit in afwezigheid op haar eigen toer (infoavonden over het stikstofakkoord) in Evergem. Schrok de komst van Farmers Defence Force Belgium, en dus de confrontatie met landbouwers, haar af?

Premier De Croo zocht wel het landbouwerspubliek op. Met een informeel bezoek aan de Werktuigendagen toonde hij zijn interesse. Zo nam hij op zondag toch even de tijd om naar de grieven van landbouwers te luisteren. Onder meer het belang van (jonge) boeren en de nood aan een rechtszeker kader werd de premier in Oudenaarde duidelijk gemaakt. Hopelijk weet hij deze boodschap aan zijn (Vlaamse) politieke collega’s over te brengen, zodat zij ook écht weten waarmee ze bezig zijn.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Europese theorie versus Vlaamse praktijk

Edito De theorie van het Europese politieke beleid botst wel eens met de Vlaamse realiteit. Het is jammer dat het vaak maar blijft botsen en dat oplossingen ver weg liggen. Er gaat zo niet enkel kostbare tijd verloren, maar ook motivatie en kennis.
Meer artikelen bekijken