Startpagina Akkerbouw

Doelgerichte beleidskeuzes moeten Belgische biotech aan wereldtop houden

De overheid moet inzetten op innovatie, talent en logistiek om de Belgische biotechsector aan de wereldtop te houden. Dat zegt sectorfederatie bio.be, onderdeel van chemiefederatie essenscia, in zijn memorandum in de aanloop naar de verkiezingen in juni.

Leestijd : 2 min

Bio.be benadrukt dat de biotechsector in België een grote groei achter de rug heeft. Momenteel bestaat de sector uit meer dan 600 bedrijven. In 10 jaar tijd is het aantal jobs in de industrie gestegen van 26.000 naar 39.000, terwijl de investeringen in onderzoek en ontwikkeling opliepen van 2,2 naar 5,3 miljard euro.

In zijn verkiezingsmemorandum vraagt bio.be ‘doelgerichte beleidskeuzes’ om de Belgische biotech aan de wereldtop te houden. De federatie focust op 3 thema's: innovatie, talent en logistiek. “Om innovatie te stimuleren, moet er meer risicokapitaal beschikbaar zijn en is een slimme strategie van fiscale steunmaatregelen nodig”, luidt het.

Innovatieleider

Om de concurrentiestrijd met het buitenland te winnen, is het ook van belang om mogelijke drempels voor innovatie weg te werken, zodat ons land een innovatieleider kan blijven in nucleaire geneeskunde en de ontwikkeling van cel- en gentherapie.

Bio.be wijst erop dat onder andere de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en heel wat buurlanden fors investeren in biotech. Ook de zoektocht naar geschikte werkkrachten staat hoog op de agenda van de sector, die in de komende 3 à 5 jaar verwacht 1.500 extra jobs per jaar te zullen creëren. De overheid moet blijven investeren in onder andere STEM-onderwijs (met focus op wetenschappen, technologie en wiskunde) en duaal leren, maar moet ook internationaal talent aantrekken. Tot slot is ook een vlotte logistiek noodzakelijk voor de groei van de sector. Daarbij pleit bio.be met name voor het behoud van nachtvluchten.

Belga

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken