Startpagina Paarden

Belgische jumpingruiters halen opnieuw het podium

De finale van de FEI Longines Nations Cup werd gesprongen in Barcelona van 27 september tot 1 oktober. Na goud vorig jaar haalden onze ruiters opnieuw het podium, dit jaar met brons!

Leestijd : 3 min

Chef d’équipe Peter Weinberg zakte af naar de Catalaanse hoofdstad met zijn winnaars van vorig jaar Koen Vereecke, Grégory Wathelet en Gilles Thomas, bijgestaan door Niels Bruyseels en Wilm Vermeir. De prestigieuze landenwedstrijd groepeerde 86 ruiters voor 4 dagen topsport en is de kers op de taart van het outdoorseizoen voor de beste ruiterteams van de wereld.

Vorig jaar keerde Team Belgium terug met de gouden medaille en een ticket voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen voor onze cavalerie. Vijftien landen haalden de finale, 8 ervan stootten door naar de superfinale.

Altijd spannend, nooit hetzelfde

Landenprijzen op het hoogste niveau blijven aantrekkelijk voor het grote publiek. Zo bleek ook in Barcelona. Als men daarbij maar even terugdenkt aan de spirit die gepaard gaat met de landenprijs in Aken bijvoorbeeld, dan voelt men het enthousiasme aan den lijve. Het gaat hem hier immers om prestaties voor een hele natie, waarvan de aantredende ruiters de vertegenwoordigers zijn.

Dat maakt het allemaal bijzonder boeiend, omdat het belang van teamspirit hier zo evident blijkt. Vergelijk het met Remco Evenepoel en Wout Van Aert op het recente WK, schouder aan schouder onder de Belgische vlag. Individueel winstbejag is immers compleet uit den boze als men aan hetzelfde zeel trekt. En dan heb je ineens waar het in een landenprijs allemaal om draait!

Toch nog brons

Voor België zadelde Koen Vereecke Lector van de Bisschop (BWP, Bamako de Muze x For Pleasure), Niels Bruynseels en Wilm Vermeir vertrouwden hun vakmanschap toe aan de Toulon-zonen Delux van T&L en IQ van ’t Steentje. Onze vierde man was Grégory Wathelet, met Bond Jamesbond de Hay, een Selle Français van Diamant de Semilly x Kannan. Vermeir en Wathelet bleven bovendien foutloos. Wilm en IQ waren ook nog eens de enigen die het hout lieten voor wat het was over 2 omlopen. Een extra deel van de prijzenpot viel hun dan ook te beurt in Barcelona, samen met de – slechts – 2 andere combinaties, die eveneens dubbel foutloos bleven (Hans Dieter Dreher en Martin Fuchs).

Zege voor de Mannschaft, zilver voor Les Bleus

Team Duitsland, de Mannschaft, keerde terug huiswaarts met het begeerde goud. De 4 ruiters reden Duits-gefokte paarden en dit was ondertussen ook al een tijdje geleden. Al dient het gezegd dat ze daarom niet allemaal Duits bloed voerden. De combinaties lieten geen enkele fout optekenen. Chef d’équipe Otto Becker koos voor de volgende combinaties om te rijden onder Duitse vlag: Jana Wargers/Dorette (Oldbg, Dollar du Murier/Fighting Alpha 3), Christian Kukuk/Checker 47, een Westfaalse ruin van Comme Il Faut 5 x Come On, Hans Dieter Dreher/Elysium (Holst, Zirocco Blue x Coronado 3) en Richard Vogel met United Touch S, nog een Westfaler van Untouched x Lux Z. De Franse ruiters palmden na afloop de tweede plaats in op het podium. De eer was aldus weggelegd voor Simon Delestre/Amelusina R51 (KWPN, Dexter R x Chin Chin), François Xavier Boudant/Brazyl du Mezel (Haloubet de Gorze/Apache d’Adriers), Olivier Perreau/Dorai d’Aiguilly (SF, Kannan x Toulon) en Julien Epaillard met Dubai du Cèdre (SF, Baloubet du Rouet x Diamant de Semilly).

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken