Startpagina Akkerbouw

EU-lidstaten bereiken geen akkoord over glyfosaat

De lidstaten van de Europese Unie hebben op 13 oktober geen akkoord kunnen bereiken over een verlenging van de vergunning voor glyfosaat, het actieve bestanddeel van onkruidverdelger Roundup. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld.

Leestijd : 2 min

De Commissie had vorige maand voorgesteld om de vergunning voor glyfosaat met 10 jaar te verlengen, maar op een bijeenkomst van experts van de 27 lidstaten bleek vrijdag niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid (55% van de lidstaten die 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen) voorhanden om het voorstel te steunen of te verwerpen.

Onthouding van België

18 lidstaten waren voor het voorstel, maar zij vertegenwoordigden slechts 55,03% van de EU-bevolking. De landen die wel akkoord gingen, zijn Tsjechië, Denemarken, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Italië, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Finland en Zweden.

België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Malta (samen goed voor 41,96% van de EU-bevolking) onthielden zich bij de stemming en 3 landen (Kroatië, Luxemburg en Oostenrijk, samen iets meer dan 3% van de EU-bevolking) stemden tegen het voorstel.

Nieuwe stemming in november

De verdeeldheid onder de lidstaten betekent geenszins dat het voorstel van de baan is. In november zullen de lidstaten opnieuw stemmen in een beroepscomité. Indien ze ook daar niet de vereiste meerderheid bereiken, kan de Commissie tegen 14 december zelf een besluit nemen.

De huidige vergunning van glyfosaat trad in december 2017 in werking en loopt nog tot 15 december 2023, nadat ze eind vorig jaar met 1 jaar was verlengd omdat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) meer tijd nodig had om alle beschikbare wetenschappelijke studies en inzichten te analyseren. Die analyse bracht volgens EFSA geen grote bezorgdheden aan het licht. De Commissie bouwde in haar voorstel wel een aantal voorzorgsmaatregelen in, zoals bufferzones rondom met glyfosaat bewerkt terrein in landbouwgebieden.

Verboden voor particulieren

Of een werkzame stof op de markt kan worden toegelaten, wordt op Europees niveau beslist. De individuele lidstaten beslissen vervolgens over de vergunning voor specifieke producten - zoals Roundup van chemieconcern Bayer. Wegens de onzekerheid over de schadelijke gevolgen van glyfosaat voor mens en milieu geldt in België sinds een aantal jaren een verbod op de verkoop van de stof aan en het gebruik ervan door particulieren. In de landbouw kan glyfosaat nog wel gebruikt worden.

Belga/FVDL

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken