Startpagina Actueel

Vlaamse regering keurt vrijwillig flankerend beleid stikstofplan goed

In uitvoering van het stikstofakkoord van 10 maart 2023 heeft de Vlaamse regering op vrijdag 13 oktober het licht op groen gezet voor de regelgeving dat het vrijwillig flankerend beleid voor landbouwers organiseert. De aanmeldingsprocedure bij de Europese Commissie wordt nu opgestart.

Leestijd : 2 min

Het gaat om een eerste principiële goedkeuring van de vrijwillige uitkoopregelingen voor enerzijds de bedrijven met een impactscore boven 5% en anderzijds alle bedrijven binnen de perimeter van het Turnhouts Vennengebied, zo meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in een persbericht. Die regelingen passen binnen de 3,65 miljard euro investeringen om landbouw en natuur te verzoenen richting 2030.

Flankerend beleid

Als onderdeel van de programmatisch aanpak stikstof van 10 maart 2023 en de grote inspanningen dat dit vergt voor onder meer landbouwsector, heeft de Vlaamse regering voorzien in een bijkomend flankerend beleid. Vandaag is er al een inrichtingsnota flankerend beleid waar landbouwers op konden intekenen, maar met de programmatische aanpak stikstof (PAS) wou de regering het flankerend beleid versterken en een guller aanbod doen. Daarvoor is een Besluit Vlaamse Regering nodig, dat aangemeld moet worden bij de Europese Commissie.

De Vlaamse regering zette daarvoor op 13 oktober een eerste keer het licht op groen voor onder meer:

• een vrijwillige stopzettingsregeling voor bedrijven met een impactscore hoger dan 5%. Deze regeling wordt via een (éénmalige) oproep opengezet (closed call), waarbij bedrijven gerangschikt worden in functie van de impactscore en de bedrijven met de hoogste impact het eerst geselecteerd worden;

• een vrijwillige stopzettingsregeling voor bedrijven uit het Turnhouts Vennengebied: dit betreft een regeling waarbij alle veehouders tijdelijk toegang krijgen tot een flankerend beleid, ongeacht hun impactscore.

Aanmelding bij Europese Commissie

Volgens de ministerraad wordt over dit besluit nu nog het advies ingewonnen van de Vlaamse Toezichtcommissie (VTC), de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) en daarna de Raad van State. Het wordt ook aangemeld bij de Europese Commissie. Het is noodzakelijk dat deze beslissing aangemeld en goedgekeurd wordt door de Europese Commissie. Met de eerste principiële goedkeuring van gisteren kan Demir de aanmeldingsprocedure opstarten.

“Het stemt me tevreden dat de Vlaamse Regering het licht op groen zet om deze volgende stap in de uitvoering van het stikstofakkoord te zetten. Het is belangrijk dat we ons houden aan ons woord met dit flankerend beleid en zo in totaal 3,65 miljoen euro investeren in de verzoenbaarheid tussen landbouw en natuur. Tegelijk blijft een stikstofdecreet noodzakelijk als we toekomstige investeringen willen veilig stellen”, besluit Demir.

AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken