Startpagina Akkerbouw

Hoeveel microplastics zitten er in onze akkers?

Een internationale groep onderzoekers wil uitzoeken wat de impact is van microplastics in onze akkers. Ze zijn daarvoor op zoek naar 240 akkergronden. 

Leestijd : 2 min

Hoeveel microplastics (kleine deeltjes plastic) zitten er in akkergronden? Wat voor invloed oefenen microplastics uit op de gezondheid van bodem en gewassen? En kunnen bacteriën en schimmels die plastic afbreken?

Om deze vragen te beantwoorden doen onderzoekers van de Universiteit Gent, het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) en Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) een oproep aan landbouwers in België, Nederland en Luxemburg om deel te nemen aan een onderzoek.

Plastic: een zegen, maar ook een vloek

Plastic is één van de meest geproduceerde grondstoffen wereldwijd met vele nuttige toepassingen. Helaas belandt een aanzienlijk deel terug in het milieu, van de bodem tot de oceaan en zo op ons bord. “Beelden van plastic in zee zijn al goed gekend, maar plastic in de bodem is minder zichtbaar. Nochtans wordt geschat dat plastic in de grond 4 tot zelfs 23 keer meer voorkomt dan in de oceanen”, zegt professor Caroline De Tender van de Universiteit Gent.

Er wordt geschat dat plastic in de grond 4 tot zelfs 23 keer meer voorkomt dan in de oceanen
Er wordt geschat dat plastic in de grond 4 tot zelfs 23 keer meer voorkomt dan in de oceanen - Foto: MiCoS

In de bodem breekt het plastic af in kleinere deeltjes onder invloed van zonlicht en hoge temperaturen. Deeltjes kleiner dan 5 mm worden microplastics genoemd en worden gezien als een groot risico voor mens en milieu.

“Momenteel weten we nog niet hoeveel microplastics er voorkomen in akkergrond en of deze aantallen een effect hebben op de gezondheid van bodem en de plant. Het MiCoS-project focust in eerste instantie op het in kaart brengen van de aanwezigheid van microplastics in akkergronden en hieruit te voorspellen wat het effect is op het milieu en de plant. Daarom willen we samenwerken met landbouwers in de Benelux die hun veld beschikbaar willen stellen voor ons om grondstalen te komen nemen”, verklaart professor De Tender. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door de Europese Unie via het European Research Council.

Gezocht: 240 akkergronden

De grootschalige staalname heeft als ultieme doel om een oplossing te vinden voor de microplasticproblematiek. Het onderzoeksteam onder leiding van prof. De Tender is daarom op zoek naar 240 akkergronden in de Benelux.

Vlaamse landbouwers kunnen hun akkergronden inschrijven op http://www.micos.ugent.be voor 30 november 2023 om een grondstaal te laten nemen (onder strikte confidentialiteit) in ruil voor een uitgebreide gratis bodemanalyse.

MiCoS, UGent

Lees ook in Akkerbouw

Aardappelareaal zou lichtjes stijgen in 2024

Aardappelen Het PCA/Viaverda deed begin april een peiling bij aardappeltelers naar het areaal aardappelen dat zij dit jaar willen uitplanten. De resultaten moeten met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden, maar vooralsnog lijkt een lichte uitbreiding van het areaal zich aan te kondigen.
Meer artikelen bekijken