Startpagina Veeteelt

Blauwtong op vermoedelijk 2.250 bedrijven in Nederland

Het aantal Nederlandse veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Bij bijna 1.490 bedrijven staat de besmetting vast, bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Leestijd : 1 min

Begin deze maand stond de teller in Nederland al op 1.100 veebedrijven. De ziekte wordt verspreid door een klein vliegje, de zogeheten knut of knijt, en treft vooral schapen. Ook koeien krijgen de ziekte, maar gaan er minder vaak aan dood dan schapen.

Bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Verder hebben ze hoge koorts, kwijlen ze, lopen ze kreupel en staan ze met een bolle rug. De ziekte is niet overdraagbaar op mensen. In tegenstelling tot de vogelgriep moeten de dieren die ziek worden niet geruimd worden.

Nog niet in Zeeland en Nederlands Limburg

De meldingen van verdachte en positieve locaties concentreren zich in het midden van Nederland, Noord-Holland en Friesland. Alleen in de Nederlandse provincies Limburg en Zeeland werd nog geen blauwtong op een bedrijf gemeld.

In België is blauwtong serotype 3 vastgesteld op één klein schapenbedrijf in Merksplas (provincie Antwerpen).

Belga/FVDL

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken