Startpagina Akkerbouw

Mestbank controleert op correct gebruik van kunstmest

Het gebruik van kunstmest is wijdverspreid in Vlaanderen. Zo is volgens de Mestbankgegevens 31% van de totale aanvoer van stikstof naar grond afkomstig van kunstmest.

Leestijd : 2 min

Het bemesten van gewassen met kunstmest, heeft een invloed op de waterkwaliteit. Daarom controleren de toezichthouders van de dienst Handhaving van de Mestbank, zowel tijdens het voorjaar als in het najaar, of kunstmest correct wordt gebruikt.

In het voorjaar ligt het accent op het respecteren van de afstand tot de waterloop. Op basis van de vaststellingen op terrein, kunnen de toezichthouders de facturen en leveranciersbonnen opvragen van de gebruikte meststoffen en bekijken of die meststoffen effectief aangegeven worden in de Mestbankaangifte van het volgende aangiftejaar.

In het najaar gaat bijzondere aandacht naar het bijbemesten van vollegrondsgroenten. Zo moeten landbouwers, voordat ze bijbemesten met kunstmeststoffen, een stikstofstaalname met stikstofadvies laten uitvoeren. Kwestie van de hoeveelheid stikstof in de bodem te kennen en alleen nog die hoeveelheid toe te dienen, die het gewas nodig heeft. De overtollige nutriënten worden immers niet opgenomen en hebben een negatieve invloed op het grond- en oppervlaktewater, dat naar de MAP-meetpunten stroomt.

De periode waarin stalen moeten worden genomen om bij te bemesten, verschilt bij focusbedrijven en niet-focusbedrijven. Focusbedrijven met specifieke teelten, moeten vanaf 16 augustus vóór elke bemesting van een perceel een stikstofstaalname laten uitvoeren. Voor niet-focusbedrijven geldt die regel vanaf 1 september.

De bedrijven moeten bij het bemesten rekening houden met het verkregen bemestingsadvies én de maximale bemestingsnorm van het Mestdecreet. Het Mestdecreet legt een bemestingsbeperking op van 100 kg werkzame stikstof per hectare. Daarbij mag maximaal 60 kg werkzame stikstof per hectare worden aangewend binnen een periode van twee weken.

De toezichthouders gaan bij een controle altijd na of er een staalname op het juiste tijdstip uitgevoerd werd en of het advies gerespecteerd werd.

VLM

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken