Startpagina Stikstof

Piet Vanthemsche staakt overleg met boeren

Door de politieke onduidelijkheid in het stikstofdossier pauzeert intendant Piet Vanthemsche zijn overleg met de boeren. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering stuurde Vanthemsche 2 jaar geleden het veld in om te bemiddelen in het Turnhouts Vennengebied. Dat natuurgebied in de Antwerpse Kempen zou het zwaarst van heel Vlaanderen kreunen onder de stikstofuitstoot wordt tot nu toe aangenomen.

Extra reductiemaatregelen

Extra reductiemaatregelen, bovenop de maatregelen die in de rest van Vlaanderen gelden, waren onoverkomelijk. Maar voor de boeren betekende dat meteen ook veel onzekerheid over (her)vergunningen van hun bedrijven. Vanthemsche kreeg daarom de opdracht om een plan op maat uit te werken voor de omgeving dat de stikstofdoelstellingen en de landbouwbedrijven in de buurt verenigt.

Vrijwillige uitkoopregeling

Als tegemoetkoming aan de landbouw, kwam Vanthemsche met een vrijwillige uitkoopregeling op de proppen. Alle landbouwers in de buurt, ongeacht hun impactscore, kunnen daarop intekenen. Maar de gesprekken die Vanthemsche daarover voerde met de boeren, staakt hij nu.

“Het is schieten op een bewegend doel”, zegt hij over die beslissing. “Na de zomer heb ik beslist om op een lager pitje te werken. Ik kan de boeren niet aan het lijntje houden, nu er zo veel onzekerheid is. Zolang de politiek geen beslissing genomen heeft en het stof niet gaan liggen is, is het moeilijk verder werken.”

Belga, TD

Lees ook in Stikstof

Meer artikelen bekijken