Startpagina Varkens

Dwarrel van ‘t Vogeltje, opnieuw een Uggs van Venetië-telg die scoort

Beer Dwarrel van ’t Vogeltje, van fokker KI Cornette in Poperinge, ging dit seizoen aan de haal met de titel van ‘Beer in de kijker’. Het is deze keer een rechtstreekse zoon van Uggs van Venetië.

Leestijd : 3 min

Dwarrel van ’t Vogeltje volgt daarmee beer Draxler, een kleinzoon van Uggs van Venetië, op als seizoenswinnaar.

Exterieur van de beer

Dwarrel NP is opnieuw een heterozygoot stressnegatieve beer met een uitstekende en evenredige carré. Deze lange, massale beer draagt de weelde op fijn beenwerk, wat garant staat voor een uitstekend uitsnijrendement. Dit vleestypisch exterieur zagen we dan ook terug in de prestaties van de nakomelingen, die in de selectiemesterij opgezet werden in het tweemaandelijks seizoen van maart-april 2023.

Prestaties nakomelingen

Met een gemiddeld vleespercentage van 64,4% en een Autofom-index van 3,05 kunnen we hier inderdaad spreken van een toch wel verbazende prestatie voor karkaskwaliteit – zeker voor een stressnegatieve beer – als men weet dat het fokdoel rond de 63% vlees en de Autofom-index rond de 3,4 à 3,5 ligt. In combinatie met een degelijke groei resulteerde dit in een top voederconversie die een dikke 200 g lager lag dan het gemiddelde.

Deze prestaties weerspiegelen zich dan ook in de fokwaarden (zie tabel) voor voederconversie (149) en slachtkwaliteit (134). Daarmee behoort Dwarrel momenteel tot de 3,5% beste van de actieve afgeteste Piétrainberen voor voederconversie en bij de 8% beste voor slachtkwaliteit.

44-3418-FWS-web

Zoon van Uggs van Venetië

Naast Dwarrel, die met zijn huidige fokwaarden het predikaat ‘Optimal Prime’ bekwam, waren er ook nog 2 nestbroers (Dibo en Dumba van ‘t Vogeltje) die het Premium-predikaat behaalden. Dit deden ze met uitstekende karkaskwaliteit en voederconversie, weliswaar met een iets matigere groei bij hun nakomelingen in de selectiemesterij.

Als men de pedigree van deze beren bekijkt, dan is het toch zeker de merkwaardige beer Uggs van Venetië (fokker Tony Delcroix uit Kalmthout) die wat meer toelichting verdient in dit ‘Beer in de kijker’-artikel. Deze fijne, langgerekte vleestypische beer, tekende voor het vaderschap van Dwarrel. Hij behaalde destijds als jonge beer de laatste plaats in zijn reeks op de prijskamp van Jodoigne. Desondanks was het fokker Chris Bostoen uit Tielt die toch iets zag in deze beer en hem aankocht als bloedverversing voor zijn Piétrain-zeugenstapel.

Bijzondere afstamming

Dat de ‘schoonheid’ wel eens van binnen zit, en niet altijd geëtaleerd wordt op een exterieurkeuring, wist Chris Bostoen al langer. Vaak maken de kennis van de afstamming en de verwantschappen met performante dieren het verschil. Zo ook had Uggs wat we noemen een ‘sexy’ pedigree, zeker in de moederlijn. Men moet namelijk weten dat de grootmoeder van Uggs, zeug Princes, de nestzus was van de beren Picasso, Pringo, Pachter, Pony en Plotter. Deze beren maakten destijds furore in de Kempen, niet alleen op de veiling van de (voormalige) Pluimveedagen, maar ook in de selectiemesterij en de lokale bedrijfsleiderskringen. De vader van deze dieren was dan weer de beer Massa, die het ooit als tweede schopte in de hitlijst en die net geen Gouden Piétrain werd.

De vader van Uggs was een obscure beer uit een ‘witte’ Piétrain-lijn afkomstig uit Beieren, die wellicht – zoals later bleek – tekende voor de stressnegativiteit van Uggs. Die laatste kreeg het predikaat ‘Premium’ op basis van uniforme vleestypische nakomelingen. Nog later was het dan weer de nestzus van Uggs, Ustinia, die de performantie van de bloedlijn opnieuw in the picture bracht met zoon Waterman van Venetië, die de Gouden Piétrain Award won als best afgeteste beer in 2019.

Naast een resem goed fokkende zeugen, was de belangrijkste mannelijke nazaat van Uggs de beer Vleteren ter Leen. Deze laatste fokte Chris Bostoen in combinatie met een robuustere groeizame moederlijn. Vleteren NP tekende voor het vaderschap van een hele resem goed fokkende en goed afgeteste beren die momenteel her en der op de VPF-KI-centra de dienst uitmaken (zo ook Draxler, onze vorige seizoenswinnaar).

Het wordt dan ook uitkijken of de halfbroer, Dwarrel van ’t Vogeltje, in de voetsporen kan treden van Vleteren. Het is namelijk zo dat Chris Bostoen begin 2020 Uggs – op 5-jarige leeftijd – verkocht aan Domien Cornette.

Fokker/eigenaars Domien en Sofie Cornette-Kestier uit Poperinge.
Fokker/eigenaars Domien en Sofie Cornette-Kestier uit Poperinge. - Foto: KI Cornette

Domien heeft hem daarna nog eens 2 jaar ingezet op zijn Piétrain-zeugenstapel. Dwarrel is een combinatie van Uggs met zijn befaamde Salu Ter Leen-lijn. Uit deze combinatie fokte Domien Cornette 6 beren, die allen Optimal Prime werden, met uitstekende fokwaarden voor voederconversie en karakaskwaliteit.

Jurgen Depuydt (VPF)

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken