Startpagina Bedrijfsnieuws

De tweede beste kaas ter wereld komt uit Jabbeke

De familie Callemeyn van het Zuivelboerderij Baliehof in Jabbeke mag terecht trots zijn. Na eerdere medailles op internationale wedstrijden behaalden ze nu met hun Houtlandse Aschekaas de tweede plaats op de gerenommeerde World Cheese Awards.

Leestijd : 3 min

Op 27 oktober vond in Trondheim, Noorwegen, de jaarlijkse verkiezing plaats van The World Cheese Awards. 4500 Kazen werden vanuit 28 landen toegestuurd om beoordeeld te worden door 264 hoogstaande juryleden, zoals onder meer de bekende kaasmeester Ann Keymeulen, maar ook Regula Ysewijn, bekend van Bake-off Vlaanderen.

Super Gold

De kazen worden blind geproefd per categorie, de 3 beste kazen per categorie worden bekroond met goud, zilver of brons. Van elke kaas wordt een puntenrapport opgemaakt waaruit nog een aantal kazen een award krijgen van Super Gold. Een selecte club van 16 gerenommeerde juryleden mag vervolgens één topkaas kiezen uit de Super Gold-selectie.

“We vielen bijna achterover toen we vernamen dat onze ‘Houtlandse Asche kaas’ hiervoor geselecteerd werd”, stelt Sofie Callemeyn. “De World Cheese Awards worden afgesloten door een laatste beoordeling van deze 16 Super Gold-kazen. Dit was zeer spannend want we stonden lange tijd met 100 punten op de eerste plaats. De overwinning was uiteindelijk voor een blauw geaderde kaas van een kleine ambachtelijke kaasmakerij uit Noorwegen Gangstad Gårdsysteri met 102 punten. Een verdiende overwinning!”

Lovende commentaren voor Houtlandse Aschekaas

“Onze Houtlandse Aschekaas kan je het best herkennen aan zijn blauw-grijs laagje as in het midden, zoals de bekende Morbier”, legt Sofie uit. Het eigenzinnige recept voor deze kaas is een creatie van Sofie’s mama, kaasmeester Krista Stroo, mede-oprichter van Zuivelboerderij Baliehof.

Houtlandse Aschekaas kan je het best herkennen aan zijn blauw-grijs laagje as in het midden.
Houtlandse Aschekaas kan je het best herkennen aan zijn blauw-grijs laagje as in het midden. - Foto: Baliehof

De commentaren waren veelbelovend. Sofie doet een greep uit wat de juryleden zegden: “Cathy Strange (VS) omschreef dat deze kaas met een pure zuivelrijping een ongelooflijke smaak heeft die zich meer en meer manifesteerde bij de het verder laten smelten in de mond en door het lossen van verschillende lagen. Ook voor Suzy O’Regan (Zuid-Afrika) was deze kaas absoluut uitzonderlijk en opvallend met zijn aslaag, zeer goed gebalanceerd met een mooie textuur maar ook erg romig en smeuïg. Ze vond het een zeer complexe smaak, maar toch erg toegankelijk. Jurylid Georgina Yescas (Mexico) verklaarde dat ze de kaas enerzijds fruitig vond, maar anderzijds ook net voldoende zoutig. Ze vond de kaas zo lekker dat ze die wel elke dag zou willen eten. Dat kunnen wij alleen maar beamen!”

Nog medailles

Naast deze zeer bijzondere tweede plaats bij de World Cheese Awards won het Baliehof nog medailles in diverse categorieën: goud voor de oude kaas van 3 jaar, zilver voor de belegen kaas en Arnoldus bierkaas en ook nog brons voor oude kaas 1 jaar, Steentje, boerenkaas met pesto en de volle plattekaas.

Sofie: “Deze commentaren van de jury zijn uiteraard een dankbare erkentelijkheid voor het werk heel het team. Ze tonen dat de kwaliteit van onze kaasmakerij met kop en schouders uitsteekt boven veel andere ervaren kaasmakers. De bijzondere smaaktoetsen die aan de kazen van Baliehof worden gegeven vinden vooral hun oorsprong in de voeding van eigen bodem, melk van de eigen koeien, de zachte en trage behandeling van de melk, de bewezen keuze voor de culturen en de kaasrecepten, maar ook de afwezigheid van toevoegingen. Naast kazen maken wij ook verse zuivelproducten zoals yoghurt, plattekaas, boter, karnemelk, desserten, ijs en ook verse melk. Deze producten worden aangeboden in de hoevewinkel te Jabbeke of op de wekelijkse markten te Brugge, Oostkamp en Aalter.”

Opvolging verzekerd

Wat in 1988 opgestart werd door Krista Stroo en Luc Callemeyn wordt vandaag verder gezet door hun jongste dochter Sofie Callemeyn en haar echtgenoot Matthias Deloddere. Met veel goesting bouwen zij verder aan de toekomst. Zo blijft zuivelboerderij Baliehof een duurzaam familiaal melkveebedrijf. Landbouwleven ging begin 2023 op reportage bij de familie Callemeyn.

Zin in deze uitzonderlijke kazen? Check dan zeker www.balieshop.be.

AV

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken