Startpagina Bedrijfsnieuws

Valtra brengt zesde generatie S-serie uit

Onlangs onthulde het Finse tractormerk Valtra de nieuwste generatie van hun S-serie, tractoren met hoog vermogen. Na aanzienlijke investeringen in de thuisfabriek van het merk in Finland, zal de zesde generatie S-serie nu in Suolahti worden geproduceerd.

Leestijd : 3 min

De terugkeer van de S-serie naar Finland (nadat deze eerder elders werd gebouwd), luidt een nieuw tijdperk in voor deze tractorreeks. Naast diverse ontwerp- en functieverbeteringen is de gehele S-serie nu verkrijgbaar met de Valtra Unlimited-aanpassingsopties. Dit is een configurator die de tractor naar wens van de klant programmeert met diverse beschikbare opties en uitvoeringsvarianten.

The Boss van Valtra

Valtra heeft hun nieuwste aanbod tractoren met hoog vermogen ‘The Boss’ genoemd. Met 280 tot 420 pk is de S-serie Valtra's grootste en krachtigste tractor, die een hoog koppel belooft bij lage toerentallen. De 8,4 liter AGCO Power-motor en CVT-transmissie zorgen voor een verlaging van het toerental met 5% en een vermindering van het brandstofverbruik tot 10% in vergelijking met de vorige S-serie generatie.

Zoals gewoonlijk legt ook de nieuwste S-serie de nadruk op comfort, zichtbaarheid en slimme technologie. Er zijn ook verschillende nieuwe functies en verbeteringen waarmee de zesde generatie zich onderscheidt. Denk hierbij aan een nieuw ontwerp, verbeterde toegang, een nieuwe ruime cabine, een groter aantal lampen (allemaal ledlampen) en meer veelzijdigheid.

Het in de fabriek gemonteerde TwinTrac-achteruitrijsysteem en de SmartTouch-gebruikersinterface zijn altijd populaire functies geweest bij de bestuurders uit de S-serie en blijven ook bij de nieuwe generatie. Deze brengt een aantal upgrades met zich mee, waaronder een reeks verbeteringen van de vering van de vooras en cabine. Deze nieuwe tractoren kunnen worden uitgerust met Valtra's Skyview-cabineoptie en Valtra Unlimited-aanpassingen.

Scandinavisch ontwerp

Het ontwerp van de nieuwe S-serie is geïnspireerd op Valtra's ontwerp van de vijfde generatie, maar er zijn enkele opmerkelijke veranderingen. De zesde generatie combineert vorm en functie in een moderne, agressieve vormtaal die de kracht van de tractor overbrengt. De slanke helling van de motorkap zorgt voor goed zicht naar voren. De nieuwe reeks beschikt over een volledig geïntegreerde verlichtingsunit inclusief leddim-/grootlicht, led-dagrijverlichting en ledwerklampen voor dichtbij. Dit zorgt voor een hoge lichtopbrengst en geeft een onderscheidende uitstraling. Er zijn nu in totaal 16 werklampen, allemaal ledlampen. De cabine is toegankelijk via zachter hellende treden dan de vorige generatie.

Verbeterde efficiëntie en duurzaamheid

De nieuwe S-serie biedt alle slimme landbouwtechnologie die vandaag verwacht mag worden, met inbegrip van Valtra's SmartTurn automatisch keren op de kopakker. Volgens 4 patronen – Part Field Mode, U-Turn, Y-turn en K-turn – kan de tractor keren op de wendakker.

Valtra werkt aan nieuwe technologiefuncties, zoals het op Isobus gebaseerde Tractor Implement Management (TIM)-systeem. Dit staat gepland voor lancering op de S-serie in 2025.

Valtra zegt dat deze nieuwe tractorreeks zeer duurzaam is, ook wat de fabricage ervan betreft. Zo is twee derde van de componenten in Valtra-tractoren afkomstig uit Finland en hun fabriek draait op 100% hernieuwbare energie. De S-serie is compatibel met hernieuwbare diesel en verlaat de fabriek met Neste My hernieuwbare diesel in de tank. Volgens de fabrikant vermindert verder de slimme landbouwtechnologie van de S-serie inputmiddelen en tijd. Daardoor verlaagt het brandstofverbruik en is er een efficiëntere en duurzamere landbouwbedrijfsvoering.

Volledig afgestemd op gebruikerswensen

Valtra Unlimited is de afgelopen jaren steeds populairder gebleken, waarbij meer dan een derde van alle tractoren die de Valtra-fabriek in Suolahti verlaten, een of andere vorm van Unlimited heeft. Valtra Unlimited-functies zullen beschikbaar zijn voor alle nieuwe modellen. Zo zijn de nieuwe trekkers uit de S-serie verkrijgbaar met het populaire Central Lubrication System (CLS) van Unlimited en een state-of-the-art geluidssysteem (inclusief Apple CarPlay en Android Auto).

Het populaire Unlimited VIEW-camerasysteem komt ook naar de S-serie. Dit innovatieve systeem maakt gebruik van camera's die op de tractor zijn gemonteerd, een high-definition display en geavanceerde machine learning-algoritmen om automatisch objecten te detecteren die vóór de tractor bewegen en de bestuurder waarschuwen voor meer veiligheid.

De serieproductie van de nieuwe S-serie wordt in het tweede kwartaal van 2024 voorzien en de eerste leveringen in Europa kunnen in de zomer worden verwacht. Leveringen aan regio's met minder gereguleerde emissienormen, zoals Zuid-Amerika, zijn gepland voor de tweede helft van 2024.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Alternatieve onkruidbeheersing: belangrijke innovaties op de markt

Akkerbouw Op de Werktuigendagen viel er heel wat te beleven en te zien. Ook tijdens deze editie konden bezoekers genieten van heel wat demo’s, onder andere die van mechanische onkruidbestrijding. “De oude technieken worden beter”, geeft Lieven Delanote, adviseur bio bij Inagro, mee. Hij is vooral fan van de precisiewiedeg. “Maar ook robotisatie komt op.”
Meer artikelen bekijken