Startpagina Economie

Crelan start twee nieuwe initiatieven op ter ondersteuning van de landbouw

Al sinds haar ontstaan in 1937 is de Belgische coöperatieve bank Crelan een duurzame partner van de land-en tuinbouwers. In dat kader onderneemt de bank regelmatig maatschappelijke initiatieven die de sector ondersteunen.

Leestijd : 5 min

Vandaag lanceert Crelan samen met de universiteit van Luik - Gembloux Agro-Bio Tech en met MiiMOSA twee extra engagementen die de kennisoverdracht en het ondernemerschap binnen de sector willen stimuleren.

Crelan Leerstoel aan Gembloux Agro-Bio Tech - ULg ter bevordering van de korte ketens

De korte keten is een mogelijkheid voor de land-en tuinbouwer om zijn inkomen te diversifiëren. De recente initiatieven, zowel in stedelijke als landelijke gebieden, tonen het groeiend succes van de korte ketens aan. Omwille van de lokale aanpak kunnen ze ook een positieve bijdrage leveren tot een meer efficiënte en ecologische inzet van middelen. Bovendien zijn de klanten vaak nauwer betrokken bij de bedrijfsactiviteit wat voor een betere communicatie zorgt tussen de producent en de consument.

Dat zijn waarden waarin Crelan zich kan vinden. Daarom zet de bank graag haar schouders onder een nieuw initiatief. De faculteit Gembloux Agro-Bio Tech - ULg en Crelan bundelen de krachten met de oprichting van de Crelan Leerstoel voor de ontwikkeling van innovatieve economische modellen ter ondersteuning van de lokale verankering van de korte ketens.

Luc Versele, CEO Crelan: “Onder andere via de uitreiking van de Crelan Agri Innovation Awards hadden wij al goede contacten met de faculteit van Gembloux. Crelan heeft sinds 2015 ook al ervaring met een Leerstoel aan de UGent ter ondersteuning van de duurzame landbouw. Wij zijn dan ook blij en vereerd dat we samen met de universiteit dit initiatief kunnen opstarten. Gembloux Agro-Bio Tech - ULg is een belangrijk kenniscentrum voor de land- en tuinbouwsector in ons land en via deze Leerstoel willen wij het verwerven van de kennis over de korte ketens en de brede verspreiding ervan onder alle actoren stimuleren. Op die manier kunnen de resultaten van het onderzoek makkelijker hun weg vinden naar de praktijk en zo het ondernemerschap bevorderen.”

Philippe Lepoivre, decaan van de faculteit Gembloux Agro-Bio Tech - ULg : “In haar strategisch plan engageert de faculteit Gembloux Agro-Bio Tech zich om onderzoek te verrichten naar productieve, economische, sociale en milieutechnisch performante productiemethoden die de sector helpen het hoofd te bieden aan de verschillende uitdagingen op klimatologisch, ecologisch, economisch, sociaal en energetisch vlak. Om dit ambitieuze doel te realiseren is het nodig dat we het paradigma rond de organisatiestructuren in de voedingsmiddelensector wijzigen. De snelle evolutie in de sector maakt het bovendien noodzakelijk dat alle actoren in het proces (de wetenschaps- en onderwijsinstellingen, de landbouwers, de ondernemingen, de burgers, …) zich verenigen en samen werken aan nieuwe werkwijzen. Dit partnership met Crelan, dat ontstaan is uit de Crelan Agri Innovation Awards, biedt een mooie opportuniteit om dergelijke samenwerkingsverbanden te stimuleren en nieuwe methoden uit te testen. Op basis van doorgedreven onderzoek naar de organisatiestructuren in de korte ketens ambieert deze Leerstoel ook om ondernemen in de korte ketens te stimuleren en ondernemers beter voor te bereiden bij de opstart van hun project.”

Crelan en MiiMOSA lanceren een eerste gemeenschappelijke oproep tot crowdfundingprojecten voor de Waalse landbouw- en voedingssector

MiiMOSA is het eerste crowdfundingplatform dat zich uitsluitend richt op initiatieven binnen de landbouw- en de voedingssector. Het biedt ondernemers de mogelijkheid om hun project voor te stellen aan het publiek. In ruil voor hun gift aan het project kunnen de deelnemers een attractieve en vaak originele beloning in natura krijgen (onder de vorm van goederen en/of ervaringen). Op die manier ontstaat er een nauwe band tussen de initiatief- en de deelnemers en worden deze laatsten vaak overtuigde klanten.

Na twee jaar activiteit in Frankrijk heeft MiiMOSA reeds meer dan 500 projecten begeleid. Gesterkt door dit succes is MiiMOSa sinds kort ook op de Belgische markt actief. Na 3 maanden heeft MiiMOSA in België reeds 40 projecten begeleid en 150.000 euro opgehaald. Crelan en MiiMOSA hebben in dat kader een partnership gesloten en dat leidt tot een eerste gemeenschappelijke oproep tot projecten.

Luc Versele, CEO Crelan: “In het tachtigjarige bestaan van onze bank hebben we een stevige expertise opgebouwd in kredietverstrekking in het algemeen en specifiek voor de land- en tuinbouwsector. Crowdfunding breidt de mogelijkheden van financiering voor de ondernemer uit. De specifieke aanpak van MiiMOSA waarbij er een persoonlijke band ontstaat tussen de ondernemer en de deelnemers aan het initiatief spreekt ons aan. Als coöperatieve bank vinden wij een nauwe en langdurige vertrouwensrelatie met onze klanten immers ook heel belangrijk. Met de gezamenlijke oproep tot projecten willen wij dan ook graag de werking van MiiMOSA mee helpen bekend maken.”

Florian Breton, oprichter en CEO van MiiMOSA: “Na meerdere vragen merkten we dat er bij de Belgische landbouwers en voedingsbedrijven een sterke interesse is voor ons platform en voor deze nieuwe vorm van financiering. In een context waarin de problematiek rond de levensmiddelen over de Europese landsgrenzen heen sterk vervlochten is, zijn we bijzonder verheugd dat we ons platform ook in België kunnen lanceren. Door ons ecosysteem van partners uit te breiden, willen we voortaan een nog uitgebreidere ondersteuning van de initiatiefnemers van een project verzekeren.

Het partnership met Crelan toont de complementariteit van onze activiteiten aan en het is bijzonder waardevol om samen een antwoord te bieden op de financieringsproblematiek binnen de landbouw- en voedingssector.”Van 20 februari tot 20 april 2017 loopt de eerste gemeenschappelijke oproep tot projecten van MiiMOSA en Crelan. In die periode kunnen geïnteresseerde ondernemers een project indienen. Participeren in opgestarte projecten kan tot eind juni 2017. MiiMOSA realiseert de projecten onder haar verantwoordelijkheid.

Crelan van haar kant zal het project communiceren binnen haar netwerk van kantoren en onder haar klanten en op die manier voor extra zichtbaarheid zorgen. Bovendien zal de bank eind juni aan zes opgestarte projecten de titel ‘Coup de coeur’ toekennen die de bank extra beloont met een gift van 500 euro. Deze eerste campagne richt zich op de Waalse landbouw- en voedingssector. In een later stadium is het ook de bedoeling om dergelijke campagnes op te starten in Vlaanderen.

Crelan, een hart voor de sector

Luc Versele, CEO Crelan: “Crelan is in eerste instantie een financieel adviseur voor de gezinnen, de ondernemers en de land- en tuinbouwers. Vanuit onze waarden: persoonlijk, verbonden, verantwoord en respectvol kiezen we bewust voor een langetermijnrelatie met de klanten met transparante en eenvoudige producten en een gepersonaliseerd advies via onze zelfstandige kantoorhouders. Maar we willen ook meer zijn dan dat. Vandaar dat we onze waarden ook graag verbinden aan een aantal brede maatschappelijke engagementen. In de land- en tuinbouwsector doen we dat onder andere via de sponsoring van de belangrijkste landbouwbeurzen, via de jaarlijkse uitreiking van de Crelan Agri Innovation Awards en via onze Leerstoel aan de UGent. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat we vandaag met de Leerstoel aan Gembloux Agro-Bio Tech - Ulg en de oproep tot projecten met MiiMOSA twee nieuwe initiatieven kunnen opstarten. Beide initiatieven zullen opnieuw een positieve bijdrage leveren aan de land- en tuinbouwsector, een sector die ons na aan het hart ligt.”

Crelan

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken