Startpagina Bedrijfsnieuws

Nieuwe aardappelplantcombinatie bij Dewulf

De evolutie richting grondbewerking, poten en aanaarden in één en dezelfde werkgang is al enige tijd ingezet. Voor het teeltseizoen 2024 heeft Dewulf daarom een nieuwe, allesomvattende pootmachine ontwikkeld, de Certa 40 Integral.

Leestijd : 2 min

De nieuwe plantcombinatie kenmerkt zich vooreerst door 9 grote wielen voor de frees. Deze dragen het gewicht van de machine en staan in voor de automatische werkdiepteregeling. Daardoor garanderen ze voldoende draagvermogen, ook in lichte en/of losse grond.

De gebruikte frees in de combinatie is een evolutie van de SC 300 Compact. De nieuwe ketting is daarbij van de hoogste kwaliteit en de rotoras is uitgerust met dikkere flenzen. De frees is voorzien van een hoeksensor op de achterklep, die de cilinders van de 9 diepteloopwielen aanstuurt.

Opmerkelijke bovenbouw

De bovenbouw van de machine – de 3,5-ton-bunker en de pootelementen – vormen één geheel en zijn optioneel uitgerust met weegcellen. De pootelementen zijn een geüpgradede versie van de bekende CP-elementen. Het pootkanaal is verstelbaar, afhankelijk van de knolgrootte, en elk pootelement wordt afzonderlijk hydraulisch aangedreven. Zo kunnen er eenvoudig sproeipaden gemaakt worden en kan er variabel gepoot worden.

Vlotte Isobus-bediening

De geulentrekkerbalk is opgehangen in een parallellogram, dat voorzien is van cilinders. Daardoor kan de pootdiepte vanuit de cabine eenvoudig ingesteld worden. De aanaardschijven, elk met een diameter van 410 mm, komen per schijf op een verende arm. De schijven zijn per 2 rijen bevestigd op een centrale koker door middel van een topstang, waarbij de druk op die schijven aan de zijkant ingesteld kan worden.

De volledige besturing – van controller tot software – is Isobus-techniek. Dit in huis ontworpen bedieningssysteem kan met een 12-inch Topcon-touchscreen en -joystick meegeleverd worden.

Dewulf

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken