Startpagina Pluimvee

Minder antibiotica bij ‘on-farm hatching’ in de vleeskippensector

Recent verscheen een studie waarbij het antibioticagebruik vergeleken wordt bij vleeskippen gekweekt in conventionele broedsystemen in vergelijking met een ‘on-farm hatching’ systeem. De studie werd uitgevoerd op Belgische braadkippenbedrijven.

Leestijd : 1 min

Bij ‘on-farm hatching’ worden de eieren op dag 18 van de broedtijd naar het vleeskuikenbedrijf gebracht, waar de kuikens na het uitkomen rechtstreeks toegang hebben tot voer en water. Vorige studies konden al aantonen dat dit resulteerde in een beter dierenwelzijn en een gezonder gastro-intestinaal systeem. Met deze studie werd voor het eerst ook het antibioticagebruik in kaart gebracht op dergelijke ‘on-farm hatching’ systemen in vergelijking met de klassieke wijze van het uitkippen van vleeskippen.

Verschil in antibioticagebruik

In de studie werden data over antibioticagebruik verzameld afkomstig van 211 conventionele Belgische bedrijven, waarvan 2.244 traditioneel uitgekipte tomen en 227 tomen volgens het on-farm hatching-systeem.

Tomen volgens het on-farm hatching-systeem konden beduidend vaker zonder antibiotica worden gekweekt in vergelijking met klassiek uitgekipte tomen. Ook hadden ze een lagere behandelingsincidentie op het niveau van de volledige toom. Klassiek uitgekipte tomen hadden een 5,6 hogere kans om antibiotica te gebruiken ten opzichte van tomen volgens het on-farm hatching-systeem. On-farm hatched-kippen kregen 3 keer minder vaak lincomycine-spectinomycine, alsook minder (routine)behandelingen bij de start van de ronde. Traditioneel uitgekipte en on-farm hatched-tomen hadden echter wel beide te maken met ziekte-uitbraken later in de productieronde.

Er kan algemeen worden gesteld dat on-farm hatched-systemen kunnen bijdragen tot een verminderd antibioticagebruik in de conventionele vleeskippenhouderij.

Amcra

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken