Startpagina Edito

Edito: Beurzen blijven belangrijke ontmoetingsplaats

2023 was weer een beurzenjaar als vanouds. Agribex sluit de reeks af. Alhoewel ‘het landbouwsalon in Brussel’ vooral uitpakt met heel wat indrukwekkende landbouwmechanisatie, wordt het toch een belangrijke rendez-vous voor de hele sector. Benieuwd of onze politici dat ook zo zien...

Leestijd : 2 min

Het was lang wachten op de 72ste editie van Agribex. Door een nieuwe opstoot van het coronavirus kon Fedagrim, de organisator van de grootste indoorbeurs voor de land- en tuinbouw en de groensector, in 2021 niet anders dan de beurs op de valreep te annuleren. Hoewel het toen de enige juiste beslissing was, hakte die er wel fel in, zowel voor de organisatie als voor de vele standhouders die al een tijdje belemmerd waren in ‘normale’ contacten met hun klanten.

De laatste keer dat de sector in Brussels Expo samenkwam – dat was dus in 2019 – lijkt daarom een eeuwigheid geleden. Tijdens de voorafgaande persconferentie was de organisatie dan ook heel blij om Agribex 2023 te kunnen voorstellen. Ook uit de interviews in het kader van dit beursnummer blijkt dat alle betrokkenen écht wel uitkijken naar deze tweejaarlijkse samenkomst.

Vier jaar geleden pakten diverse ministers – toenmalig Vlaams landbouwminister Crevits blonk uit in afwezigheid – nog uit met grootse woorden. Jan Jambon, toen kersvers Vlaams minister-president, beloofde samen met de federale en Waalse ministers van Landbouw Ducarme en Borsus een landbouwvriendelijk beleid... Op 4 jaar tijd gebeurde er – los van corona – echter héél veel binnen de sector. We hoeven het hier niet meer uit de doeken te doen hoe de sector – vooral de veehouderij – vandaag geblokkeerd wordt door het stikstofdossier. Het is slechts een van de (politieke) dossiers die op de sector wegen. En tussendoor passeerde ook een enorme energiecrisis, veroorzaakt door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Sinds anderhalve maand hebben we er bovendien een tweede oorlog bij tussen Israël en Palestina.

Door bekende redenen haakten voor deze editie enkele standhouders uit de veehouderij af, maar zo’n 280 exposanten staan te popelen om hun klanten met open armen te ontmoeten. Het is ook dé plek om sectorgenoten te ontmoeten. In 2019 bezochten – toen nog op 6 dagen – een kleine 100.000 geïnteresseerden ‘het landbouwsalon’. En ja, het aantal boeren daalde sindsdien verder en de onzekerheid knaagt aan het gemoed, maar dit is dé plaats om te tonen hoe groot en belangrijk die sector wel is. In de aanloop naar de verkiezingen van juni 2024 zullen tal van politici er ongetwijfeld uiten welke kijk ze hebben op landbouw én landbouwers. Loze woorden of gemeende speeches... we zijn benieuwd! Tot in Brussel, en welkom op de stand van Landbouwleven (5102)!

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Edito: Herwonnen veerkracht na een belabberd gevoel

Edito Een belabberd gevoel... dat overheerste nadat het stikstofdecreet was gestemd door het Vlaams parlement. Gelukkig toonde de sector in een recordtijd weer zijn veerkracht en zagen we de voorbije week overal spontane acties opduiken.
Meer artikelen bekijken