Startpagina Economie

Chinese landbouwers moeten groenten laten rotten

In sommige Chinese provincies worden landbouwers gedwongen om verse groenten te laten rotten op hun velden, als gevolg van de zwakke vraag en een groot aanbod. Dat melden lokale media en blijkt uit berichten op sociale media.

Leestijd : 1 min

In landbouwregio's zoals Shandong of Binnen-Mongolië blijven groenten zoals kool en radijs niet geoogst op de velden liggen of de groenten worden er vernietigd.

China kampt met een haperende economie. Restaurants en supermarkten vertragen hun aankopen van groenten. Er is bovendien veel aanbod. Zware regen heeft de oogst van op veld gekweekte groenten vertraagd, en die aanvoer valt samen met het aanbod van groenten uit serres. Dalende prijzen hebben niet geleid tot meer vraag.

Ook vorig jaar dienden tuinbouwers gezonde oogsten te vernietigen, als gevolg van de strikte covidmaatregelen. Vrachtwagens en handelaars raakten toen moeilijk in de dorpen door quaratainemaatregelen.

De voorbije jaren hebben landbouwers in China de productie van groenten fors verhoogd, in het kader van plannen van Peking om de eigen voedselbevoorrading te verzekeren. In 2022 bedroeg de productie er zowat 800 miljoen ton, of 26% meer dan in 2013.

Belga

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken