Startpagina Economie

Mondiale maïsvoorraden stijgen

Nu de jaarwissel nadert, worden er heel wat voorspellingen over de voedergewassen gedaan.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 48 en 49 (27 november - 10 december).

Meer tarwe verwacht

Tarwe ging eind november op de Matif (Marché à Terme International de France) nog naar 220 euro/ton, maar vindt sindsdien een vastere toon rond 230 euro. De Chicago-tarwe is gestegen door de meerdere exportverkopen vanuit de Verenigde Staten (VS) naar China. Dit seizoen kocht China al meer dan 2 miljoen ton Amerikaanse tarwe, waarvan nog 372.000 ton in week 49. Daardoor steeg de Amerikaanse tarwenotering met 10,6%.

Beyers: “In het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport van dit jaar (8 december) verhoogde men de raming van de wereldtarweproductie door de hogere oogstprognoses in Australië en Canada, die een verwachte daling van de Braziliaanse productie compenseren. De mondiale tarwevooruitzichten in het rapport spreken voor 2023/2024 dus over een hoger aanbod, een hogere consumptie, hogere exporthandel en dus een daling van de voorraden. Vooral hoger industrieel gebruik in China trekt op de exporthandel.”

De wereldwijde eindvoorraden voor december 2023 zijn met 0,5 miljoen ton teruggebracht naar 258,2 miljoen, wat het laagste niveau voor december is sinds 2015/2016.

‘Waarom zijn de tarwenoteringen dan niet hoger?’ is een vraag die gesteld kan worden. Rusland speelt al maanden een grote rol op de tarwemarkt, wat ook blijkt uit een recente Egyptische tender die nog een hoog aanbod Russische tarwe bevatte, wat wijst op een nog ruim aanbod van die zijde. Na Nieuwjaar komt er mogelijk een game changer vanuit India, waar men met hoge voedingsprijzen kampt. Momenteel geldt daar een importheffing van 40% op Russische tarwe en zijn er geruchten dat deze naar 15%-20% zou gaan.

Maïsvoorraden stijgen

Bijna alle maïs in de VS en Europa is geoogst. Van oogstdruk is dus al even geen sprake meer. De maïsbalans, zowel in de VS als in Europa, is ruim na de oogst. Globaal ziet men een toename van de maïsproductie in Rusland, Oekraïne, de EU en Egypte die de mindere productie in Mexico en Canada duidelijk compenseert. “De mondiale maïsvoorraden stijgen daarom in het recente Wasde-rapport naar 315,2 miljoen ton, wat 5,6% meer is dan een jaar terug”, stelt Raf Beyers. “De Amerikaanse maïsstock is wel iets gedaald door stevige export richting China.”

Intussen loopt de inzaai van maïs in Brazilië vertraging op, met momenteel 14% achterstand tegenover vorig jaar en zelfs 20% minder dan 2 jaar terug. De Amerikanen houden de Braziliaanse weersomstandigheden nauwlettend in de gaten, omdat het voor maïs een serieuze concurrent is. Europese maïs op de Matif daalde eind november nog tot 197 euro/ton, om nadien terug te stijgen tot licht boven 200 euro/ton. We moeten toch al terug naar december 2020 voor zo’n lage maïsprijs.

Prijs koolzaad onder druk

Het eerstkomende raapzaadcontract op de Matif noteerde eind november nog 455 euro/ton, om nadien terug wat rust te vinden richting 442 euro. De trend van koolzaadprijzen wordt gesteund door het dure sojabonencomplex. Een recente opwaartse bijtelling van de Canadese en Australische koolzaadproductie en de daarnaast zwakke prijsvorming van olie houden de prijs van koolzaad wel wat onder druk. De hoge prijzen van sojaschroot veroorzaken de grote vraag naar raapzaadschroot en zonnepitschroot. Deze producten zijn daardoor ook zeer schaars beschikbaar voor snelle levering, waardoor prijzen voor directe levering hoger zijn dan prijzen verder weg.

Weersomstandigheden bepalend voor sojateelt

De weersomstandigheden in Zuid-Amerika en zeker in Brazilië worden op de voet gevolgd op de sojamarkt. In Argentinië lijken de weersomstandigheden momenteel goed voor de gewenste groeiomstandigheden. In Brazilië blijft het heet en is regen op tijd en stond enorm belangrijk om nog naar een normaal seizoen te kunnen evolueren. De mondiale productie van oliehoudende zaden werd door het recente Wasde-rapport licht naar beneden bijgesteld. Een lagere productie van sojabonen en zonnebloempitten wordt maar gedeeltelijk gecompenseerd door een hogere productie van koolzaad. Het Wasde-rapport spreekt daarnaast voor sojabonen 2023/2024 van hogere beginvoorraden, een lagere productie – vooral vanuit Brazilië – met een toenemende export en daardoor iets lagere eindvoorraden. Men schat dat de Chinese eindvoorraden, onder meer door stevige import, wat toenemen, maar dat de Braziliaanse eindvoorraad door de lagere oogstverwachtingen net zal dalen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken