Startpagina Veeteelt

Federatie van de veehandel vraagt heropening van de Europese markten

De nationale veehandelfederatie (FNCB) dringt er bij de Europese Unie op aan om de traditionele Europese markten te heropenen nu de Belgische rundvleessector met een zorgwekkende situatie wordt geconfronteerd.

Leestijd : 2 min

Door het vaststellen van blauwtong in ons land geldt door verschillende protocollen een exportverbod naar Frankrijk, Duitsland en Italië. De export van vee naar Nederland is wel nog mogelijk.

Geen besmettelijke ziekte

"Met 24 verschillende serotypen van blauwtong en het verschijnen van nieuwe ziekten zoals de door muggen overdraagbare virusziekte EHD (epizootic haemorrhagic disease), zal elk land binnenkort een andere gezondheidssituatie hebben", zegt Benoit Cassart, secretaris-generaal van de federatie. "De handel zal onmogelijk worden terwijl dit geen besmettelijke ziekten zijn. Bovendien stoppen muggen niet aan de landsgrenzen."

De FNCB vraagt de bevoegde autoriteiten om vee te beschermen tegen muggen, vooraleer maatregelen te nemen die de export beperken of zelfs verhinderen. De organisatie bracht vorige week haar zorgen over aan de Waalse minister van Landbouw Willy Borsus en vroeg zijn steun voor administratieve vereenvoudigingen en de heropening van de traditionele Europese markten te bewerkstelligen.

"Frankrijk, Spanje en Italië hebben de Europese Commissie hierover al gepolst. België moet volgen", zegt Cassart. "We hebben om overleg verzocht tussen de kabinetten van de ministers van Landbouw (Borsus en Clarinval), het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de regionale dierengezondheids- en identificatievereniging."

Meer ziektes door klimaatopwarming

Er is nog geen sprake van een ineenstorting. Op dit moment houden de prijzen stand, maar ze zitten op de grens van de winstgevendheid. "Door de klimaatopwarming worden meer vectoriële ziekten overgedragen door muggen. We moeten uitgaan van het idee dat we ermee moeten leven en de insecten bestrijden om de verspreiding te voorkomen en daarom de handel niet schaden", verdedigt Benoit Cassart.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken