Startpagina Actueel

Boerenbond stapt naar Grondwettelijk Hof als stikstofdecreet wordt goedgekeurd

Vandaag (19 december) voert Farmers Defence Force actie aan Ineos in de Antwerpse haven tegen het stikstofakkoord dat de Vlaamse meerderheidspartijen vorige maand sloten. Boerenbond heeft besloten om juridische stappen te zetten als de decreetteksten zoals ze nu voorliggen, op 21 december goedgekeurd worden.

Leestijd : 2 min

Het nieuwe stikstofdecreet van de Vlaamse overheid biedt volgens Boerenbond landbouwers globaal wel wat meer rechtszekerheid, maar toekomstperspectief geeft het hen niet. Dat stelt het Hoofdbestuur van Boerenbond dat bestaat uit landbouwers die alle sectoren en alle provincies vertegenwoordigen, evenals vertegenwoordigers van Groene Kring en Ferm voor Agravrouwen.

“Naast het feit dat het decreet heel wat kansen laat liggen om de sector verder te verduurzamen, bevat het ook ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen, en ontbreekt er perspectief. Boerenbond komt heeft besloten juridische stappen te zetten als de decreetteksten zoals ze nu voorliggen, gestemd worden”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.

Op basis van de decretale teksten die nu beschikbaar zijn, blijft het voor Boerenbond zoeken naar toekomstperspectief in dit stikstofdecreet. “Er zijn stappen vooruit gezet voor bestaande bedrijven die hun activiteiten louter willen verderzetten (hervergunning), maar voor landbouwers die willen ondernemen, zoals vele jonge boeren, ontbreekt de eerste jaren elk concreet perspectief.”

Nulbemesting is onaanvaardbaar

Daarnaast zijn er ook enkele elementen in het decreet die absoluut onaanvaardbaar zijn voor Boerenbond. Zoals de nulbemesting. “Hier is in het verleden reeds een uitdoofscenario voor voorzien. Nu wordt hier zonder meer op teruggekomen. Dit zorgt ervoor dat duizenden hectares landbouwgrond op korte termijn hun waarde verliezen. Voor bedrijven waarvan een aanzienlijk deel van hun bedrijfsareaal door deze maatregel gevat is, is dit een cruciale bedreiging voor het voortbestaan van het landbouwbedrijf.”

Ook het vernietigen van tijdelijk ongebruikte productierechten op individueel bedrijfsniveau, is woordbreuk volgens Boerenbond. “Jonge landbouwers investeerden hierin met het oog op toekomstige bedrijfsontwikkeling en worden nu het slachtoffer van dit nutteloze en onverantwoorde overheidsbesluit.”

“Dit blijven principiële problemen waar wij ons altijd tegen zullen blijven verzetten”, zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. “Wij hebben ons met het Hoofdbestuur gebogen over de teksten zoals ze vandaag voorliggen. Als dit op deze manier gestemd wordt, zullen we naar het Grondwettelijk Hof stappen om de rechten van onze landbouwers in dit zware dossier maximaal te verdedigen. Wij zullen hierbij grondig de tijd nemen om te analyseren met welke middelen we dit kunnen doen en op welke artikelen en argumenten we ons zullen baseren”, besluit Lode Ceyssens.

Boerenbond

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken