Startpagina Pluimvee

Vogelgriep vastgesteld aan de Belgische grens in Noord-Frankrijk

Bij een commercieel pluimveebedrijf in Warhem in het noorden van Frankrijk, op ongeveer 4 km van de Belgische grens, is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) donderdag 21 december.

Leestijd : 1 min

Rond de haard worden een beschermingszone van 3 km en een bewakingszone van 10 km ingesteld.

Een deel van de bewakingszone ligt in West-Vlaanderen. Daar geldt voor alle houders van pluimvee (ook particuliere houders en hobbyhouders) een afschermplicht. De dieren moeten dan binnen worden gehouden of onder netten worden geplaatst. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Na 2 vastgestelde gevallen van vogelgriep in Diksmuide voerde minister van Landbouw David Clarinval sinds 9 december opnieuw een afschermplicht in voor pluimvee van professionele houders en hobbyhouders. Op 1 december werd de eerste besmetting vastgesteld. De tweede besmetting vond plaats in een legbedrijf binnen de beschermingszone die was ingevoerd na de eerste besmetting.

Het FAVV raadt particuliere houders bovendien sterk aan om hun ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen en drenken moet verplicht binnen gebeuren. Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Belga

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken