Startpagina Bedrijfsnieuws

Biolectric helpt Franse zuivelcoöperatie bij decarbonisatietraject in melkveehouderij

Het Oost-Vlaamse Biolectric gaat samenwerken met de grootste Franse zuivelcoöperatie Sodiaal om bij 100 coöperanten een pocketvergister te plaatsen.

Leestijd : 3 min

Sodiaal, dat bij ons gekend is van de merken Yoplait en EntreMont, heeft een decarbonisatietraject in lijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs uitgewerkt. Door de samenwerking met Biolectric krijgen de komende jaren 100 coöperanten elk een extra investeringssteun van 50.000 euro bij de installatie van een pocketvergister die dagverse mest omzet in duurzaam en groen gas.

Grondig verduurzamen in Vlaanderen

De landbouwsector in Vlaanderen krijgt volgens Bioelectric ook dit jaar geen Kerstcadeau. “Door de verwijzing naar de Raad van State is het opnieuw 30 dagen wachten op een politiek besluit. En zelfs als het er komt, is het afwachten hoe het uitdraait voor de sector. Het stikstofakkoord zoals het vandaag op tafel ligt, zou volgens verschillende landbouworganisaties de doodsteek betekenen voor de huidige vorm van veeteelt in Vlaanderen. De sector zal grondig moeten verduurzamen als ze wil blijven bestaan”, stelt de onderneming in een persbericht.

Frankrijk als duurzaam voorbeeld

Hoewel de stikstofcrisis in Frankrijk minder nijpend is, zetten bedrijven uit de landbouwsector ook daar in op een verdere verduurzaming. De Franse zuivelcoöperatie Sodiaal is een decarbonisatieproject gestart, van melkveehouderij tot eindproduct, dat in lijn ligt met het Klimaatakkoord van Parijs. Het is daarnaast ook goedgekeurd in januari 2023 door het Science Based Targets initiative (SBTi).

Het doel is om de koolstofvoetafdruk te verminderen bij 100 coöperanten. Om die doelstelling te halen, is Sodiaal een samenwerking aangegaan met Biolectric, de Europese marktleider in pocketvergisting. Samen met Sodiaal zetten ze in op een micro-methanisatie van veeteeltvloeistoffen.

“Bij Biolectric geloven we in een duurzame landbouw, en pocketvergisters zijn daar ideaal voor”, aldus Klaas Vanhee, commercieel directeur bij Biolectric. “Onze pocketvergister laat veetelers toe om energie uit mest te valoriseren, terwijl ze zich tegelijkertijd kunnen blijven focussen op hun dieren en gewassen. Het proces zorgt er ook voor dat de mest uurvers wordt vergist, wat leidt tot een maximale mest-emissiereductie van 82%.”

Om de omslag naar verduurzaming via pocketvergisters mogelijk te maken, steunt Sodiaal haar veehouders met een investeringssteun van 50.000 euro. Tegen 2028 moeten er zo 100 extra pocketvergisters van Biolectric geïnstalleerd zijn op Franse boerderijen. “Een ambitieus project dat heel wat positieve effecten kan hebben op de verduurzaming van de sector. We zijn dan ook volop in gesprek met andere bedrijven uit de keten om meer dergelijke projecten te starten”, zegt Klaas Vanhee.

Van mest naar elektriciteit

In een pocketvergister wordt biogas geproduceerd door drijfmest te verzamelen. Dat biogas kan vervolgens worden omgezet naar elektriciteit (voor eigen gebruik of verkoop aan EDF) en warmte of biomethaan. Dit proces vangt methaan- en distikstofoxide-emissies van verse mest op en genereert een co-product: digestaat. Dat kan op zijn beurt gebruikt worden als makkelijk opneembaar bemestingsmiddel, helpt het gebruik van chemische meststoffen te verminderen en bevordert duurzamere landbouwpraktijken.

Biolectric is naar eigen zeggen de marktleider in pocket vergisting in Europa met meer dan 300 actieve installaties. Het bedrijf uit Temse heeft zich gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en installeren van pocketvergisters, die uitsluitend werken met drijfmest van de boerderij.

Sodiaal is de grootste zuivelcoöperatie in Frankrijk, en de op 2 na grootste in Europa. De coöperatie telt meer dan 16.055 leden verspreid over afgerond 9.000 boerderijen in 72 departementen. Sodiaal heeft in totaal zowat 9.000 medewerkers en draait een omzet van 5,1 miljard euro.

Bioelectric

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken