Startpagina Bedrijfsnieuws

Those Vegan Cowboys wil 15 miljoen euro ophalen

Het Gentse bedrijf Those Vegan Cowboys, van dezelfde oprichters als de Vegetarische Slager, is op zoek naar 15 miljoen euro om vegan kaas te maken, zonder melk van koeien. De start-up slaagde er in 2023 in om via precisiefermentatie uit plantaardig materiaal het melkeiwit caseïne te maken. Het resultaat is naar verluidt hetzelfde maar de milieu-impact ligt 5 keer lager, zegt het bedrijf.

Leestijd : 1 min

De eerste kilo's van de vegan kaas van Those Vegan Cowboys liggen te rijpen. De oprichters van het bedrijf zeggen dat ze binnenkort elke soort kaas kunnen produceren. Het lab in Gent is nu op zoek naar externe investeerders om een ‘stal met roestvrijstalen koeien’ te bouwen.

"Caseïne is het meest complexe en meest essentiële ingrediënt voor kaas. Nu we hierin geslaagd zijn, is het een kwestie van verfijnen en opschalen", zegt oprichter Jaap Korteweg.

Daarnaast is er ook nood aan nieuwe voedselwetgeving in Europa, voordat het product op de markt kan gebracht worden.

Those Vegan Cowboys is het bedrijf van Jaap Korteweg en Niko Koffeman. Zij richtten eerder de Vegetarische Slager op, dat ze inmiddels verkochten aan Unilever. Het ontwikkelen van caseïne uit plantaardig materiaal vergde 4 jaar onderzoek.

Belga/Those Vegan Cowboys

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken