Startpagina Paarden

Christian Ahlmann en Mandato van de Neerheide oppermachtig in Mechelse Wereldbeker Jumping

Alleen maar sportiviteit en gegund succes kenmerken de ruiters en het publiek in de Mechelse manche van de Longines FEI Wereldbeker. Dit valt ieder jaar weer op en is echt een opsteker voor de sport. Het publiek in Mechelen draagt daar in ruime mate toe bij. Indien een Belg wint, zoals Wilm Vermeir vorig jaar, gaat het dak eraf. De Nekkerhal-bedevaarders weten maar al te goed dat de beste wint en is het geen Belg, dan wordt hem dit van harte gegund.

Leestijd : 3 min

T ijdens deze Mechelse manche van de Longines FEI Wereldbeker kregen 41 starters een complex en delicaat parcours opgediend. Vooral hindernis 7 zorgde bijna keer op keer voor brandhout. Moeilijke afstanden en snelle wendingen waren legio. Het was wachten op de bijna-winner van vorig jaar, Hans Dieter Dreher, die als 14e aan de start kwam, om te juichen voor de eerste barrageklant. Zijn Baloubet du Rouet – zoon Vestmalle Des Cotis, het evenbeeld van zijn vader – had het soms moeilijk om zijn immens vermogen te kanaliseren, maar de stuurmanskunst van de ruiter zorgde voor de rest. De tweede foutloze rit was voor onze landgenoot Nicola Philippaerts, met de merrie Moya van de Bisschop (Darco x Utrillo Van de Heffinck). Mandato van de Neerheide (Emerald x Pommeau du Heup), gereden door Christian Ahlmann en Iliana (Cardento 933 x Gentleman), deskundig over de hindernissen geloodst door Henrik Von Eckermann, bleef eveneens foutloos.

Twee Belgen zorgden uiteindelijk voor 6 barragisten: Grégory Wathelet en Bond Jamesbond de Hay (Diamant de Semilly x Kannan) en Pieter Devos met Mom’s Toupie de la Roque (Kannan x Nabab de Rêve).

Grégory Wathelet en Bond Jamesbond de Hay zetten de beste Belgische prestatie neer in Mechelen 2023, na hun zege in de wereldbekermanche van Lyon.
Grégory Wathelet en Bond Jamesbond de Hay zetten de beste Belgische prestatie neer in Mechelen 2023, na hun zege in de wereldbekermanche van Lyon. - Foto: FEI/Dirk Caremans

De Nekkerhal was onderhevig aan de nodige spanning toen Wilm Vermeir en IQ van ’t Steentje van start gingen in het eerste parcours. Mentaal was de combinatie helemaal klaar om hun zege van vorig jaar te herhalen. Het publiek hield de adem in, maar de laatste hindernis was onverbiddelijk.

Wilm Vermeir: “Ik kan niet altijd de wereldbeker winnen in Mechelen, toch? Dankzij mijn zege hier vorig jaar kan ik een onvergetelijk jaar afsluiten.”

Op de hielen gezeten door de snelste combinaties ter wereld

Dreher gooide alles in de strijd om zijn Vestmalle Des Cotis over de hindernissen te loodsen. Vier strafpunten en 35,86 seconden lieten ze optekenen. Moya Van de Bisschop en Nicola Philippaerts kregen ook af te rekenen met een balk. Toen laveerden Ahlmann en Mandato van de Neerheide de piste binnen. Snel, deskundig en met een totale controle dirigeerde de ruiter de Emerald-zoon door het parcours. Ze klokten foutloos af op 34,23 seconden.

Kon het nog sneller? Von Eckermann en Iliana gingen het alvast proberen. De vinnige merrie gleed even weg in 2 bochten, liet de balken in de lepels en liet 34,67 seconden optekenen.

Voor de 2 resterende ruiters – Belgen bovendien – waren de verwachtingen hooggespannen. Wathelet bleef foutloos met Bond, die tijd verloor door enkele deskundige bokkesprongen, en een balk verwees Pieter Devos en Mom’s Toupie de la Roque naar de vierde plaats. Het werd dus een klinkende zege voor Christian Ahlmann, een mooie tweede plaats voor Von Eckermann en als beste Belg, Grégory Wathelet op drie. Dit was het podium van de Mechelse wereldbekermanche 2023.

Om te eindigen met de woorden van Ahlmann: “We werden op de hielen gezeten door de snelste ruiters van de wereld.”

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

Probleemloze editie van Paardenprocessie in Hakendover

Paarden De Paardenprocessie in Hakendover, bij Tienen, is zonder incidenten verlopen. Er zakten opnieuw duizenden mensen af naar het dorpje om de processie bij te wonen, maar het aantal bezoekers lag volgens de politie maandag 1 april wel lager dan tijdens de recordeditie van vorig jaar. Burgemeester Katrien Partyka (cd&v) spreekt van 10 à 12.000 bezoekers.
Meer artikelen bekijken