Startpagina Economie

Indexcijfers landbouwproducten stijgen tussen oktober en november 2023

In november 2023 steeg de index voor zowel tuinbouw- als plantaardige landbouwproducten ten opzichte van oktober 2023. De landbouwindex voor dieren en dierlijke producten bleef relatief stabiel, meldt Statbel.

Leestijd : 1 min

Tussen oktober en november 2023 steeg de index van de prijzen voor plantaardige landbouwproducten met 12,7%, gestimuleerd door het herstel van de prijzen voor bewaaraardappelen op de vrije markt. De landbouwindex voor dieren en dierlijke producten is relatief stabiel gebleven (+0,5%).

Voor tuinbouwproducten werd een stijging van 11,4% opgetekend ten opzichte van oktober, als gevolg van de stijging van de index voor groenten (+21,4%).

In totaal steeg het globale indexcijfer van de land- en tuinbouwproducten in november 2023 dus met 5,9% ten opzichte van de vorige maand, maar daalde ook met 5,9% ten opzichte van november 2022.

Meer gedetailleerde indexcijfers zijn te vinden op de website van Statbel.

Statbel

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken