Startpagina Auto

Subaru Crosstrek: gewaagde technische keuzes

Bij Subaru is de lancering van een nieuw model altijd een bijzondere gelegenheid, aangezien het aanbod van deze bescheiden fabrikant bij ons heel beperkt is. We namen plaats achter het stuur van de Crosstrek, de geavanceerde versie van de XV, met het oog op de technische oplossingen die kenmerkend zijn voor Subaru.

Leestijd : 4 min

Subaru is altijd al trots geweest op zijn eigenzinnige karakter. Deze bescheiden autofabrikant gelooft sterk in het gebruik van unieke technische oplossingen. Zo hebben al hun voertuigen bijvoorbeeld een boxermotor (waarbij de cilinders plat geplaatst worden), een keuze die gerechtvaardigd wordt door een lager zwaartepunt. Daarnaast maakt Subaru al meer dan 50 jaar gebruik van een vierwielaandrijving voor al zijn modellen, wat hen populair maakt in landen waar klimaat en mobiliteit niet altijd hand in hand gaan, zoals Zwitserland.

Subaru verdedigt zijn eigenheid altijd met overtuiging, zelfs als dit paradoxaler wijs resulteert in een beperkt marktaandeel. Ondanks de overstap naar elektrificatie met de Solterra, een model dat bijna identiek is aan de Toyota BZ4X, blijft het merk dus trouw aan de boxermotor, zoals te zien is bij de Crosstrek.

Hoge bodemvrijheid

De Crosstrek moet het best verkochte model van het assortiment van 2017 – de XV – vervangen. En het nieuwe model is feitelijk aanzienlijk geëvolueerd ten opzichte van zijn voorganger. Qua afmetingen lijkt het bijna een kopie, aangezien het slechts 10 mm langer en 5 mm hoger is. Esthetisch gezien is de cross-over dus weinig veranderd en niet bijzonder modern, maar dat is ook niet waar de Subaru-klant naar op zoek is.

De grote kracht van de Crosstrek ligt in zijn bodemvrijheid van 220 mm, waardoor hij zich buiten de platgereden paden kan begeven. Hierbij wordt hij geholpen door zijn permanente vierwielaandrijving, die 60% van de kracht naar de voorwielen stuurt. Alsof dat nog niet genoeg is, is de Subaru uitgerust met de X Mode, een functie die de koppelregeling optimaliseert dankzij de elektrische motor, zowel vooruit als achteruit.

Meer ruimte

Hoewel het uiterlijk weinig veranderd is – de koplampen hebben toch een nieuw ontwerp gekregen, de grille is vergoot en de 17- en 18-inch velgen zijn geüpgraded – is het interieur aanzienlijk vernieuwd. De stoelen zijn aangepast voor meer comfort; de ruimte aan boord is geoptimaliseerd voor de benen, de ellebogen en het hoofd; en de gebruikte materialen zijn van betere kwaliteit dan voorheen. Het dashboard is nu voorzien van een groot scherm van 11,6 inch dat het multimediasysteem bedient, eerder gezien in de Outback. Dit scherm is eindelijk draadloos compatibel met zowel Apple CarPlay als Android Auto.

Zoals gebruikelijk bij Subaru blijft het geheel nog enigszins sober door de kleurkeuzes, maar de assemblages zijn onberispelijk. Een pluspunt is dat het merk trouw blijft aan fysieke bedieningselementen die gemakkelijk bereikbaar zijn. De bagageruimte blijft ook ruim, met een capaciteit die kan variëren van 564 tot 1.314 l.

Teleurstellende prestaties

De motor van de Crosstrek is een 2 l-boxermotor met 4 cilinders, ondersteund door een ‘mild hybrid’ - systeem, bestaande uit een elektrische motor van 12,3 kW en een kleine batterij. Het totale vermogen bedraagt 136 pk en 182 Nm, een bescheiden kracht die wordt verklaard door de wens om de CO2-uitstoot te beperken. Deze blijft echter nog steeds hoog, vastgesteld op 174 g/km, wat fiscaal nadelig is.

Onderweg valt er niets bijzonder op: de atmosferische boxermotor blijft rustig, wat versterkt door de continu variabele transmissie. Met een acceleratie van 0 tot 100 km/uur in 10,8 seconden is de Crosstrek geen sportauto. Hij wordt snel luid als je te veel gas geeft. Het model is ontworpen voor comfortabel rijden en biedt een veilige ervaring.

De Crosstrek lijkt ook lichter dan de XV, en de besturing is veel soepeler, al weegt het model bijna 1.600 kg. Wat het brandstofverbruik betreft, behaalt het model ook geen schitterende resultaten: we kwamen uit op een gemiddelde van 8,3 l/100 km bij zeer rustig rijden.

Comfortabel offroad

We hadden de gelegenheid om met deze Subaru op een 4x4-testbaan te rijden, wat ongetwijfeld zijn favoriete terrein is. In modder toont het model zich bijzonder beheerst en dankzij zijn bodemvrijheid kan het doorrijden op plaatsen waar je dat niet per se zou verwachten. De elektronica van de X Mode optimaliseert de koppelverdeling over de wielen, waardoor je hellingen rustig en met een constante snelheid kunt nemen.

Met vol vertrouwen in haar nieuw model biedt Subaru 8 jaar garantie zonder kilometerbeperking voor de Crosstrek, een unieke dekking in de autosector. Wat de prijs betreft, begint de basisversie bij 35.245 euro. De Luxury-uitvoering kost 37.245 euro en de Premium 39.245 euro. Subaru kiest voor een aanpak met volledige standaarduitrusting en biedt slechts één optie aan: metallic lak (750 euro).

Maxime Herion (www.gocar.be)

Lees ook in Auto

Ford Bronco, de rebel

Auto De Ford Bronco, die sinds kort in België wordt ingevoerd, is een 4x4 met een heerlijk retro-uiterlijk waarvan het koetswerk in enkele minuten getransformeerd kan worden. Tijd voor een kennismaking met deze legende uit het land van Uncle Sam.
Meer artikelen bekijken