Startpagina Bedrijfsnieuws

EIB steunt Nederlandse veevoerproducent die werkt op basis van eiwitten uit insecten

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft op 22 januari een overeenkomst getekend met het Nederlandse bedrijf Protix. Het bedrijf krijgt van de EIB een lening van 37 miljoen euro voor het opschalen van de productie in Polen van eiwitten en vetten uit insecten, die daarna op de markt gebracht worden als veevoer en petfood.

Leestijd : 2 min

Met het geld van de lening van de EIB kan Protix de bouw van een nieuwe fabriek in Polen financieren. Teresa Czerwinska, vice-voorzitter van de EIB, is heel tevreden met de steun aan het innovatieve bedrijf. "Het ondersteunen van innovatieve oplossingen is één van de prioriteiten van de Europese Investeringsbank en we zijn heel verheugd om de samenwerking met Protix aan te gaan. Deze financiering wordt ondersteund door het InvestEU-programma en stelt het bedrijf in staat zijn activiteiten uit te breiden en zijn technologieën toe te passen, die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van oplossingen binnen de bio-economie", stelt Czerwinska.

Gamechanger in de eiwitindustrie

Ook Lynn De Proft, de (Belgische) CFO van Protix, is bijzonder opgetogen met de lening van de EIB. “We zijn enthousiast over deze overeenkomst met de EIB, niet alleen vanwege de mogelijkheden die dit biedt voor verdere uitbreiding, maar ook als een klinkende bevestiging. Deze steun versterkt het feit dat onze industrie niet alleen een blijvende positie heeft, maar ook klaar is voor aanzienlijke groei.

Na onze uitbreiding naar de Verenigde Staten en nu onze mogelijkheid om hetzelfde te doen in Polen, zijn we enthousiast om onze missie te versnellen om het voedselsysteem weer in balans te brengen met de natuur. Het vertrouwen van de EIB onderstreept ons bewezen vermogen om te leveren en markeert een nieuwe belangrijke stap in onze reis als gamechangers in de eiwitindustrie”, zegt De Proft.

Eén van de grootste ter wereld

Protix werd in 2009 opgericht door de Nederlander Kees Aarts en heeft een sleutelrol gespeeld bij de oprichting en ontwikkeling van de insecteningrediëntenindustrie. In 2019 opende het bedrijf een insectenverwerkende fabriek in Bergen op Zoom (Nederland), die toen beschouwd werd als de grootste in zijn soort ter wereld.

Protix produceert alternatieve eiwitten voor petfood, voor aquacultuur, voor veevoer en voor organische meststoffen. De insecten worden gevoed met afvalstromen uit de voedingsindustrie. Het bedrijf bekijkt verschillende locaties in Polen. De productie op de nieuwe locatie zal 3 tot 4 keer groter zijn dan de bestaande fabriek.

Protix

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken