Startpagina Actueel

Analyses van 370 stalen op PFAS leveren geruststellende resultaten op

De analyses die het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in 2023 heeft gemaakt van 370 stalen op PFAS hebben geruststellende resultaten opgeleverd.

Leestijd : 2 min

Op 4 stalen na zijn alle stalen conform aan de geharmoniseerde Europese normen gebleken, die sinds 2023 van kracht zijn. Dat meldt het FAVV woensdag 31 januari. Er is wel een monitorings- en onderzoeksplan op poten gezet om de eventuele aanwezigheid van PFAS in noordzeegarnalen op te volgen, meldt het Departement Zorg op zijn beurt.

De stalen werden genomen van vlees van verschillende diersoorten (123), lever (41), vis (105), schelp- en schaaldieren (44), melk (12) en eieren (45). 319 stalen werden genomen in het kader van het algemene controleprogramma van het agentschap: dat gebeurde steekproefgewijs in het hele land. Nog eens 45 stalen werden genomen in het kader van een gerichte bemonstering bij landbouwbedrijven in risicogebieden. De overige 6 stalen werden genomen bij bedrijven die in 2021-2022 werden bemonsterd en waarvan de producten niet-conform waren aan de geharmoniseerde Europese normen, mochten die toen al van kracht geweest zijn.

Monitorings- en onderzoeksplan

De vier niet-conforme stalen waren afkomstig uit runderkarkassen (2), eieren (1) en garnalen uit de Noordzee (1). Het FAVV startte traceringsonderzoeken op, blokkeerde indien mogelijk risicoproducten en zal de betrokken bedrijven in de toekomst opvolgen.

Zo hebben het FAVV en de mariene afdeling van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) een monitorings- en onderzoeksplan op poten gezet over de eventuele aanwezigheid van PFAS in noordzeegarnalen. Het FAVV zet de controle van noordzeegarnalen in 2024 verder. Het ILVO zal meer stalen onderzoeken op verschillende plekken in de Noordzee, om na te gaan of het risico op contaminatie in bepaalde zones hoger is. Omdat slechts een staal van de noordzeegarnalen de normen overschreed, zijn verdere maatregelen of consumptieadviezen voorbarig, zegt het Departement Zorg.

Impact op de gezondheid

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen, die van nature niet in het milieu voorkomen. Ze zijn bestand tegen hoge temperaturen en water-, vuil-, en vetafstotend, waardoor ze veel in industriële toepassingen en consumentenproducten worden gebruikt. Van PFAS word je niet meteen ziek, maar langdurige en intensieve blootstelling kunnen wel een impact op de gezondheid hebben.

Het FAVV zegt de bezorgdheid van de burgers te begrijpen en zet daarom in op controles. “Het FAVV heeft sinds 2008 honderden stalen van levensmiddelen genomen, die werden geanalyseerd op PFAS, om de consument te beschermen. Sinds juni 2021 werd het aantal jaarlijkse analyses voor PFAS nog verhoogd. Daarnaast voerde het FAVV ook verschillende specifieke bemonsteringscampagnes”, zegt het agentschap.

Belga

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken