Startpagina Actueel

Boerenorganisaties vragen ander beleid

Na de politiek geven ook landbouworganisaties reacties bij de boerenprotesten. Er klinkt bij hen een duidelijke eis naar een ander landbouwbeleid. In Frankrijk roepen de 2 grootste landbouworganisaties op om met de blokkades op te houden, na aankondigingen van premier Attal.

Leestijd : 6 min

De voorzitters van de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hebben donderdagochtend 1 februari tijdens een protestactie op de Gentse binnenring hun ongenoegen geuit over het Vlaamse en Europese landbouwbeleid. “Het ongenoegen dat tot de acties van de afgelopen dagen heeft geleid, leeft al veel langer”, zei Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens tegen de verzamelde menigte.

Rechtszekerheid en toekomst gevraagd

Vlaamse landbouwers hebben volgens Ceyssens het gevoel dat er niet naar hen geluisterd wordt. “Nu lijken alle partijen vrienden te zijn van de boeren, maar met onze voorstellen over onder meer stikstof werd lang niets gedaan”, aldus de voorzitter van de Boerenbond.

Volgens Ceyssens wordt in Vlaanderen de duurzaamste melk ter wereld geproduceerd. “De prijs daarvan zou niet moeten concurreren met producten uit delen van de wereld waar minder strenge eisen gelden”, meent hij. “Met betuttelende regelgeving kan de boer niet verder.” De voorzitter pleitte ook voor rechtszekerheid, in het bijzonder voor de jonge boeren.

Actie voeren zolang als nodig

Ook Hendrik Vandamme, voorzitter van ABS, hoopt dat er meer rekening wordt gehouden met de visie en de toekomst van jonge boeren. De voorzitter van de jongerenafdeling van ABS vraagt beleidsmakers concreet te zorgen voor perspectief en een rechtszeker kader. “Het beleid heeft gefaald”, stelde Frederick Vandenbroucke. “Politici beslissen vanuit een ivoren toren in Brussel over onze toekomst.”

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is niet van plan de protestacties te stoppen zonder resultaat. Als er vrijdag 2 februari niets uit het overleg met de Vlaamse regering komt, gaan de acties volgende week door. Dat heeft ABS-voorzitter Hendrik Vandamme gezegd.

Stop Mercosur

“Onze voornaamste eis is het stopzetten van de onderhandelingen tussen de Europese Unie en Mercosur”, een groep Zuid-Amerikaanse landen waarmee de Europese Unie al jaren onderhandelt over een vrijhandelsakkoord. Dat heeft Morgan Ody van de organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt, donderdag 1 februari tijdens het landbouwprotest verklaard op het Luxemburgplein in Brussel.

“Het is niet mogelijk dat er zo op ons wordt neergekeken”, verklaarde Ody. Tijdens een geïmproviseerde ‘persconferentie’ tussen 2 tractoren pleitte Ody voor ‘soevereiniteit op het vlak van voedsel’, een ‘ecologische transitie’ en het verdedigen van de rechten van de landbouwers, door onder meer stabiele prijzen voor landbouwproducten die hoger liggen dan de productiekosten. “De mensen steunen ons en zijn tegen vrijhandelsakkoorden. Men moet daarmee stoppen”, besloot Ody.

Via Campesina groepeert een dertigtal Europese landbouworganisaties, waaronder ook het Waalse Fugea.

Europees gecreëerde ramp

Ondanks de grote opkomst voor de boerenbetoging aan het Europees Parlement in Brussel wil Tijs Boelens van het Boerenforum, een organisatie van kleinschalige landbouwers, niet spreken van een geslaagde actie. “Dit is geen succes, maar een ramp, gecreëerd door de Europese Unie.”

Naast een meerderheid van Waalse boeren - en enkele grotere delegaties uit Italië en Spanje - waren er ook veel Vlaamse boeren present. “De EU moet goed beseffen dat de woede die ze vandaag ziet, het resultaat is van 70 jaar landbouwbeleid, waarbij we gedwongen werden om groot te worden met subsidies. Maar de jongste 10 jaar worden we gecriminaliseerd omdat we te groot en vervuilend zijn. Als je een goede leerling van de klas op de vingers tikt, omdat hij precies doet wat je vraagt, dan krijg je een kwade leerling. Europa oogst nu wat het de voorbije jaren gezaaid heeft”, zegt Boelens.

Volgens Boelens moet de EU stoppen met te luisteren naar het grote geld, de lobby van de multinationals en ophouden met vrijhandelsakkoorden. “Dat is hoe de miserie begonnen is. Als ze luisteren naar de gewone mens, het gezond verstand, de sociale stem, dan kunnen ze op vruchtbare grond zaaien. Binnen 10 à 20 jaar kunnen de vruchten daarvan geplukt worden. Dat is landbouw, geduld hebben. Geld en nervositeit creëren rampen.”

Klimaatcoalitie aan zijde van landbouwers

“De natuur en de landbouw zijn geen vijanden”, zegt Nicolas Van Nuffel, voorzitter van de Klimaatcoalitie, donderdagochtend 1 februari tijdens de boerenprotesten op het Brusselse Luxemburgplein. Volgens Van Nuffel komen er van de conservatieve zijde pogingen om de landbouwsector en natuurbescherming tegen elkaar op te zetten, terwijl die 2 ‘deel uitmaken van dezelfde strijd’. De Klimaatcoalitie zet zich aan de zijde van de boerengemeenschap. “Juist door de krachten te bundelen, kunnen we dingen in beweging krijgen”, zegt de voorzitter van de koepel.

Bovendien vragen de boeren geen einde aan de ambities van de Green Deal, maar wel ondersteuning in deze transitie, onderstreept Van Nuffel. Net als klimaatactivisten kanten zij zich tegen akkoorden zoals Mercosur, die de enorme agro-industrie van Brazilië en Argentinië tegen onze familieboerderijen opzetten.

2 Franse landbouworganisaties roepen boeren op blokkades op te schorten

De 2 grootste landbouworganisaties in Frankrijk, FNSEA en Jeunes Agriculteurs, hebben de Franse boeren donderdag 1 februari opgeroepen om de blokkades op te schorten. Dat deden ze na de aankondigingen van de Franse premier Gabriel Attal.

“In het licht van wat aangekondigd is, moeten we onze actiemethoden veranderen en roepen we dus onze netwerken op om de blokkades op te schorten en een nieuwe vorm van mobilisatie te beginnen”, zegt Arnaud Gaillot, voorzitter van de Jeunes Agriculteurs, aan de zijde van FNSEA-hoofd Arnaud Rousseau op een gezamenlijke persconferentie in Parijs.

De 2 organisaties stellen verscheidene voorwaarden om de protestacties niet te hervatten, waaronder ‘eerste resultaten’ tegen de landbouwbeurs van 24 februari tot 3 maart, de goedkeuring van een wet over de richting en toekomst van de landbouw en Europese maatregelen tegen juni.

“Als deze zwaartepunten niet vervuld zijn tegen juni, zullen we niet aarzelen weer een beweging van grote omvang op de been te brengen”, zei Gaillot. De 2 leiders eisten een document met een synthese van alle aankondigingen van de regering. “Voor de landbouwbeurs hebben wij 15 dagen de tijd om te zien of het ernstig is, geloofwaardig, of het steek houdt”, aldus Rousseau.

De topman van FNSEA juichte de luisterbereidheid van de Franse eerste minister toe, die “probeert te begrijpen wat voor ons op het spel staat, ons ontvangt, met ons van gedachten wisselt, discuteert en uiteindelijk verscheidene dringende maatregelen aankondigt”.

“Tezelfdertijd stellen we ons vragen over de doofheid van Europa”, voegde hij eraan toe. Hij had het over een “groeiend onbegrip tussen een technostructuur achter muren van kantoren in Brussel en de realiteit van wat wij op onze bedrijven beleven”.

‘Voedselsoevereniteit’

Een van de maatregelen die de Franse premier Gabriel Attal aankondigde, is ‘voedselsoevereniteit’ vastleggen in de wet. Hij reageert daarmee op het aanhoudende boerenprotest in het land. “We willen soeverein zijn: soeverein om land te verbouwen, soeverein om te oogsten, soeverein om onszelf te voeden”, zegt Attal. “We zullen de doelstelling van soevereiniteit in de wet vastleggen. We zullen dit met de landbouwers doen op basis van duidelijke indicatoren die met hen worden vastgesteld”, klinkt het.

De Frans premier Gabriel Attal wil onder andere ‘voedselsoevereniteit’ vastleggen in de wet.
De Frans premier Gabriel Attal wil onder andere ‘voedselsoevereniteit’ vastleggen in de wet. - Foto: Belga

Dit betekent niet dat de Franse landbouwsector zich zal terugplooien op zichzelf, beklemtoont de premier. “Ik zal niet vergeten dat de landbouw met graan, wijn, sterke drank en zuivelproducten een van onze belangrijkste exportsectoren is.” Attal wil ook maatregelen nemen om het inkomen van de landbouwers te beschermen. Er wordt daarbovenop ook een bedrag van 150 miljoen euro voorzien om veehouders op fiscaal en sociaal vlak te steunen.

Voorts wil hij de import van fruit en groenten verhinderen, indien die producten behandeld zijn met het in Europa verboden bestrijdingsmiddel thiacloprid. Het Franse programma dat het gebruik van pesticiden moet terugdringen, zal dan weer on hold worden gezet. Attal wil ook dat er op Europees niveau een duidelijke wetgeving komt om vast te leggen wat 'laboratoriumvlees' is. “Dat stemt niet overeen met onze opvatting van voedsel.”

Belga, TD, ThD

Lees ook in Actueel

Vereenvoudiging vergunningsprocedures krijgt definitief groen licht

Actueel Vlaanderen staat aan de vooravond van de grootste hervorming van vergunningsprocedures sinds de samenvoeging van de milieu- en stedenbouwkundige vergunningen in 2016. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) snoeit drastisch in de wirwar aan omgevingsvergunningsprocedures en vereenvoudigt het geheel tot 1 modulaire basisprocedure van 60 dagen.
Meer artikelen bekijken