Startpagina Edito

Edito: Dit is kracht, dit is boerenkracht!

Bij aanvang van ons vorige edito zaten we met een belabberd gevoel na de stemming van het stikstofdecreet in het Vlaams parlement. Net voor het drukken van de krant stelden we dit positief bij. We zagen de veerkracht van de sector immers opduiken. Ondertussen zagen we zelfs meer, namelijk échte boerenkracht!

Leestijd : 2 min

Het is indrukwekkend wat er op korte tijd is gepresteerd! In de maand januari stonden op minder dan een week tijd de verkeersborden op zijn kop. Eind januari braken dan de boerenprotesten los en dit zonder dat er grote organisaties moesten achter staan. Wat jullie beroepsvereniging ook is, het deed er even niet toe. Jullie vonden jezelf en elkaar, en lieten zien wat de landbouwsector in zijn mars heeft! Dit noemen we niet alleen veerkracht, maar echte boerenkracht!

De Belgische landbouwsector nam echt zijn ‘momentum’ om manifestaties te organiseren, gebruikmakend van WhatsApp. Ongetwijfeld waren onze boeren geïnspireerd door de boerenprotesten in onder andere Duitsland en Frankrijk. Het leek of alle opgestapelde woede van de voorbije decennia er plotsklaps uitkwam: het onbegrip voor het stikstofdecreet, de versmachtende Europese, federale en Vlaamse regels, lastenboeken, het lage landbouwinkomen, het mestactieplan, de pachtwetgeving, het milieu- en waterbeleid, de stigmatisering en het pestgedrag richting de agrosector, het agrobashen in de publieke opinie...

Hoe het nu verder moet, is nog niet heel duidelijk. De sector lijkt in ieder geval druk op de ketel te houden. Duidelijk is ook waar de kracht van de landbouwsector zit, namelijk in de samenhorigheid (laat je dus nu niet uit elkaar spelen), spontaniteit, reactiesnelheid, doorzettingsvermogen, de macht van het getal, boerenverstand en de indrukwekkende tractorcolonnes.

Misschien moet de sector de komende tijd geen blokkades organiseren, maar een ‘aanwezigheidspolitiek’ in het straatbeeld voeren en sensibiliseren. Hou de boodschap warm door bijvoorbeeld op talrijke plaatsen – strategisch gekozen – enkele tractoren en slogans te plaatsen, zonder de boel vast te zetten. Dit kan de bevolking helpen herinneren aan de lege winkelrekken in de nasleep van het boerenprotest, maar ook aan het belang van lokale voedselproductie. Maak nu vooral van het momentum gebruik ten voordele van de landbouwsector.

Afsluiten doen we met een West-Vlaamse krachtslogan: ‘Goan en bluvn goan’, ook dat is kracht: boerenkracht!

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Edito: Wanneer men zich opnieuw aan dezelfde steen stoot

Edito De Raad van State bracht afgelopen maandagavond 22 januari een kritisch advies uit over het bijgewerkte stikstofdecreet van vorige maand. In oktober 2023 lieten ze zich al bijzonder kritisch – bijna vernietigend – uit over een eerder voorstel van de Vlaamse regering. Deze laatste lijkt zich opnieuw aan dezelfde steen te stoten.
Meer artikelen bekijken