Startpagina Agro-Expo

Agro-Expo Dairy Sale toch geslaagd

Met de oplaaiende IBR-problemen in West-Vlaanderen zag de organisatie van de tweejaarlijkse veiling tijdens Agro-Expo zich genoodzaakt om het zonder aanwezige dieren te doen. Er werd dus online verkocht en gekocht.

Leestijd : 2 min

Gelukkig was de voorziene online veiling een prachtig medium om de veiling – net zoals 2 jaar geleden – toch te laten doorgaan.

Online haalt groter bereik

Door gebruik te maken van het digitaal veilingplatform Farmersbid was duidelijk te merken dat de kijkers en bieders niet beperkt bleven tot Vlaanderen. Biedingen kwamen ook vanuit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. Met inderhaast gemaakte filmpjes door de aanbieders konden kandidaat-kopers zich vergewissen van de kwaliteit zonder zich te moeten verplaatsen. Hier en daar zal er wel iemand geweest zijn die zich geremd voelde om op levend vee te bieden, maar daardoor leek het erop dat de prijzen voor de embryo’s hoger uitkwamen dan op eerdere edities.

Mooie prijzen levend vee

3 Star OH Makita (Holysmokes x Alta Zazzle), uit de bekende Mabel-koefamilie, werd vanuit Genhotel uit Nederland aangeboden en werd als duurste van de veiling afgeklopt. Ze gaat voor 7.600 euro naar een Nederlandse koper.

De tweede duurste pink was ALH PF Honor, een Parfect-dochter uit de Cookiecutter H-familie en aangeboden door Adolf Langhout uit Nederland. Zij ging voor 4.200 euro naar dezelfde Britse koper die 2 jaar geleden de veilingtopper kocht.

De duurste Vlaamse pink was Suna 2-Red van de familie Ryckewaert uit Harelbeke. De showpink met vader Unstopabull werd voor 2.500 euro gekocht door een Vlaams-Brabantse fokker.

De duurste gekalfde vaars was Shanna van het Zomerbloemhof van Dries Lahousse uit Elverdinge. Deze Parsly-dochter uit de Eastland Floriade-koefamilie ging voor 4.100 euro naar een koper uit het Meetjesland. Haar torenhoge dagproductie die ze in de praktijk toont en die haar genomics voorspelt, in combinatie met een sterk exterieur, zijn hier debet aan.

Dure embryo’s

De embryo’s waren sterk gewild. De beroemde koefamilies en de veterinaire zekerheid zullen ongetwijfeld een rol gespeeld hebben in het feit dat ze goed aan prijs gingen. De hoogste geveilde waren van de combinatie Siemers Hanx P x Ducket Parfect Heidi voor de prijs van 950 euro per stuk.

Gemiddelden

Met een gemiddelde van 2.870 euro voor de veilingdieren en 696 euro voor de embryo’s kan iedereen tevreden terugkijken op deze vijfde editie van de Agro-Expo Dairy Sale. Het was dus een moeilijke, maar toch geslaagde editie.

Eric Lievens (veilingmeester)

Lees ook in Agro-Expo

Meer artikelen bekijken