Agro-Expo Vlaanderen kijkt uit naar januari

Agro-Expo

De organisatie van Agro-Expo Vlaanderen haalt opgelucht adem nu het organiseren van beurzen weer mogelijk wordt. Deze tweejaarlijkse vakbeurs in Expo Roeselare staat van zaterdag 29 januari tot maandag 31 januari 2022 op de agenda.

CEO Francis Kint van Ter Beke denkt dat retail, voedingsbedrijven en boeren elkaar meer op moeten zoeken.

Ketensamenwerking werkt als alle deelnemers er beter van worden

Agro-Expo

Tijdens de Agro Expo-beurs in Roeselare organiseerde de producentenorganisatie voor varkenshouders VPOV een seminarie met als titel ‘Nadenken over je afzetstrategie’. CEO Francis King van Ter Beke pleitte er voor meer samenwerkingsverbanden tussen retail, verwerking, boeren en mogelijk ngo’s. Twee Nederlandse sprekers lieten hun licht schijnen over de voor- en nadelen van het integratiemodel zoals dat in Spanje gangbaar is.

De 2 hoofdprijzen waren voor Jolien Vanhoutte (dierlijke productie) en Willem Derynck (plantaardige productie).

Agro Expo Roeselare beloont uitmuntende bachelorproeven Vives-studenten met award en geldprijs

Agro-Expo

Voor de eerste keer werkte Agro Expo Roeselare samen met hogeschool Vives Roeselare. Zes studenten van de Bachelor Agro- en biotechnologie kregen voor hun uitzonderlijke masterproef een award en minstens 200 euro. Twee van hen kregen een superprijs van 500 euro.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits opende zaterdagmorgen de 20ste Agro Expo in Roeselare. De beurs voor de land- en tuinbouw is nog toegankelijk tot en met maandag.

Landbouwminister Crevits pleit bij opening Agro Expo in Roeselare voor meer overleg tussen overheid en boeren

Agro-Expo

40 jaar Agro Expo, 20ste editie Agro Expo. Tot en met maandag is Agro Expo in Roeselare het beursevenement in de land- en tuinbouw. Op een druk bijgewoonde opening beklemtoonde landbouwminister Hilde Crevits het belang van innovatie, de inzet van jonge land- en tuinbouwers én pleitte voor meer overleg tussen overheid en agro-sector.

Jaarlijks worden in kader van de kraamstalindex ongeveer 2.000 worpen gescoord van iets meer dan 300 veelbelovende Piétrain-eindberen.

Vlaamse Piétrain Fokkerij lanceert de kraamstalindex

Agro-Expo

De kraamstalindex is een nieuwe tool om de vitaliteit te verhogen en erfelijke gebreken te reduceren via de eindbeerkeuze. Fokkerijorganisatie Vlaamse Piétrain Fokkerij presenteert deze nieuwigheid tijdens Agro Expo.

De app bevat ook de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor nuttige insecten.

Inagro stelt nieuwe functies gewasbeschermingsapp voor op Agro Expo in Roeselare

Akkerbouw

Door de verdwijning van gewasbeschermingsmiddelen en de toenemende extralegale residu-eisen zoeken land- en tuinbouwers meer naar alternatieve methoden voor de bestrijding van plagen. Voortaan vinden ze biologische bestrijders in Inagro’s gewasbeschermingsapp. De app bevat ook de risico’s van gewasbeschermingsmiddelen voor nuttige insecten. “De aanpassingen kwamen tot stand op vraag van en in overleg met de sector”, vertelt Ellen Pauwelyn, onderzoeksleider gewasbescherming bij Inagro.

Zeger Coghe runt samen met zijn zus Sien het tomatenbedrijf Tomco op de nieuwe glastuinbouwzone in Roeselare.

Tomatenbedrijf Tomco: 10 miljoen kilo op 10.000 vierkante meter

Agro-Expo

Voor de voorstelling van de 20ste Agro Expo trok de organiserende bestuursploeg naar het tomatenbedrijf Tomco. Dat is gelegen in de nieuwe glastuinbouwzone langs de rijksweg in Roeselare. Het is de derde vestiging van het tomatenbedrijf Tomco, na Ardooie en Pecq in Henegouwen.

Mathias Jonckheere is een trotse producent van aardbeien.

Jonge boeren in de kijker op jubilerende Agro Expo

Agro-Expo

De acties ‘Kool is Cool’, de Prei-Award en de Aardbeien-Award: op de voorbije edities zette de Agro Expo telkens een groente- of fruitsoort volop in de kijker. Voor de 20ste editie trekt de raad van bestuur van het driedaags land- en tuinbouwevenement voluit de kaart van jonge, West-Vlaamse tuinders. “Geen toekomst zonder jonge ondernemers.” Cijfers tonen aan dat West-Vlaanderen de provincie is met procentueel het meest aantal jonge land- en tuinbouwers, jonger dan 40.

Veeteelt-organisator Jacques Monbaillieu.

Alleen het beste rundvee komt naar de topveiling en de unieke koeparade op de Agro Expo Roeselare

Agro-Expo

Naast het beursgebeuren en de standhouders gaat op Agro Expo veel aandacht naar rundvee. “Alleen het beste komt naar Roeselare”, zegt Jacques Monbaillieu. Het wordt ook nu weer uitkijken naar de veiling en de koeparade.

De raad van bestuur van vzw Agro-Vlaanderen pakt op de 20ste editie van de Agro Expo uit met een boeiend en leerrijk programma.

Jubilerende Agro Expo pakt uit met extra beurstent om verdere groei een geschikt onderdak te bieden

Agro-Expo

Agro Expo Vlaanderen in Roeselare viert feest! De beurs bestaat 40 jaar én het is dit jaar de 20ste editie van de driedaagse belevingsdagen voor de land- en tuinbouw. Deze gaan door in Expo Roeselare én in de nieuwe megatent op zaterdag 25, zondag 26 en maandag 27 januari. Bijzondere aandacht gaat naar de jonge generatie land- en tuinbouwers. “Dat ons landbouwevenement springlevend is, wordt benadrukt met die extra beursruimte”, zegt Rik Vanwildemeersch. Er zijn nog enkele nieuwigheden.

Ook deze editie was de beurs goed gevuld met standhouders  en publiek.

Agro-Expo lost de verwachtingen in

Agro-Expo

Al bij de opening kon de nieuwe beursvoorzitter Rik Vanwildemeersch tevreden de genodigden ontvangen. De recepten voor een geslaagde beurs waren toen al aanwezig: een uitverkochte beurshal en voor het tijdstip ook aardig wat volk. Dat volk mocht van Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere een warm pleidooi horen voor vrijhandel, zij het onder voorwaarden.