Startpagina Economie

PS wil landbouwers meer controle geven over prijszetting

De Franstalige socialisten willen landbouwers meer controle geven over de prijzen die ze voor hun producten kunnen krijgen. Ze hebben daarover een wetsvoorstel klaar, meldt initiatiefnemer en PS-Kamerlid Patrick Prévot.

Leestijd : 1 min

Het inkomen van de Belgische boeren staat al jaren onder druk door de lage prijzen voor hun producten. De landbouwers uitten daar de afgelopen weken en dagen hun ongenoegen over op verschillende plaatsen in ons land.

De maatregelen die MR-minister van Landbouw David Clarinval wil treffen, gaan echter niet ver genoeg, vreest de PS. De Franstalige socialisten dienen daarom in de Kamer een eigen wetsvoorstel in. “In het regeerakkoord staat dat de regering de mogelijkheid onderzoekt om de landbouwprijzen wettelijk te beschermen”, zegt PS-Kamerlid Patrick Prévot. “Dat is een stok achter de deur. Wij gebruiken die.” Zijn wetsvoorstel geeft het Prijzenobservatorium de opdracht om de totale productiekost van landbouwproducten te berekenen. Vervolgens kunnen landbouwers aan de hand van die berekeningen contracten en prijzen onderhandelen met verdelers en supermarkten.

Schriftelijke contracten worden verplicht en de drempel voor doorverkoop met verlies wordt met 10 % verhoogd. Prévot haalde de mosterd voor zijn voorstellen in Frankrijk. De PS vraagt de behandeling in urgentie, wat zou betekenen dat de debatten na de krokusvakantie kunnen beginnen. De timing is hoe dan ook krap, want de Kamer ontbindt eind april al voor de verkiezingen van 9 juni.

Belga

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken