Startpagina Boerenprotest

Honderden tractoren manifesteren in Antwerps havengebied

Enkele honderden tractoren manifesteren vanaf dinsdagochtend 13 februari in het Antwerpse havengebied. Dat heeft een vertegenwoordiger van de jonge boeren, Stijn Zelderloo, gemeld.

Leestijd : 4 min

De delegatie van jonge landbouwers wil zich, net zoals de haven, laten erkennen als essentiële sector. “Tot op heden worden wij onvoldoende erkend als essentiële sector”, zegt Zelderloo. “Met deze actie willen we onze volharding tonen en druk uitoefenen op de politieke onderhandelingen.”

Filterblokkades

Concreet zullen de boeren in en rond de haven dinsdag 13 februari filterblokkades opzetten. Pechstroken zouden ten allen tijde vrij worden gehouden. “We gaan ook de gewone mensen niet gijzelen”, stelt Zelderloo nog. “We dachten eerst dat er zich 350 tractoren zouden aansluiten, maar het aantal loopt nu op tot bijna 500.”

Volgens provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is de veiligheid prioritair. “Ploegen en producten moeten worden doorgelaten”, aldus Berx. Maandag 12 februari had het Antwerpse stadsbestuur nog opgeroepen om boeren te identificeren die dinsdag de weg blokkeren. Havenschepen Annick De Ridder noemde het versperren van toevalswegen totaal onaanvaardbaar.

Verplaatsen doorheen haven

De Port of Antwerp-Bruges ziet dat de boeren zich verplaatsen doorheen de haven. “Ze rijden rond en staan niet altijd op vaste punten”, klinkt het. Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust laat weten dat het scheepvaart enige hinder zal ondervinden. Wellicht kunnen niet alle schepen die dat wensen de Schelde opvaren. Het havenbedrijf zelf merkt voorlopig geen hinder voor de scheepvaart.

De acties van een delegatie landbouwers laten het verkeer rond de Antwerpse havens dinsdagochtend dichtslibben. Op de snelwegen zelf zijn minder problemen dan eerder. Vooral aan de afritten houden de boeren het verkeer tegen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum in een update omstreeks 09u30.

Volgens het Verkeerscentrum worden bussen en wagens traag doorgelaten. Vrachtwagens zouden wel worden tegengehouden.

Oplossingen afdwingen

De afgevaardigde van de landbouwers in de haven, Stijn Zelderloo, zegt met de blokkade een oplossing te willen afdwingen voor het stikstofdossier. “Men werkt met 2 maten en 2 gewichten”, zegt de boer. “Daarnaast moet landbouwgrond ook landbouwgrond blijven, ze mogen niet met subsidies worden opgekocht.”

Zelderloo eist tot slot eerlijke prijzen en een administratieve vereenvoudiging van de verschillende lastenboeken. “Soms hebben wij 3 lastenboeken voor één product”, aldus nog de landbouwer. “Daardoor blijft er veel 'plakken' bij retailers en verpakkers.”

Identificaties voorlopig beperkt

De filterblokkade van de A12 bij Stabroek is nog steeds niet opgeheven. Op vraag van de politie zijn enkele landbouwers vertrokken, al geeft niet iedereen gehoor aan de oproep. Voorlopig blijven de identificaties van boeren wel beperkt.

Als de boeren later op de dag nog steeds weigeren op te kramen, kan het zijn dat de politie overgaat tot identificaties.

Een aantal transportbedrijven zou volgens de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (cd&v) een deurwaarder op de landbouwers hebben afgestuurd. Ook enkele sevesobedrijven (bedrijven waar men gevaarlijke stoffen produceert, red.) zouden juridische stappen overwegen tegen het boerenprotest.

N-VA luistert naar de verkeerde

“Als Stichting Farmers Defence Force België, kortweg FDF, steunen wij deze actie voor 200%”, zegt voorzitter Bart Dickens. “Politiek partij N-VA polariseert constant door landbouw en natuur tegen elkaar op te zetten. Wij weten als FDF hoe dat komt: Natuurpunt is baas op het kabinet van Demir”, zegt Bart Dickens overtuigd!

“Net als heel veel landbouwers zijn wij het als Stichting Farmers Defence Force België meer dan beu hoe N-VA met onze problemen omgaat. Door natuur en landbouw tegen elkaar op te zetten maken ze elk gesprek tussen de echte hoofdrolspelers erg ingewikkeld. Jonge landbouwers hebben de sleutel tot een duurzame toekomst voor de landbouwsector in handen. Zij zijn de oplossing voor veel problemen waarmee we vandaag geconfronteerd worden op gebied van milieu en natuur. Zij zijn de toekomst van een duurzaam landbouwmodel en roepen steeds luider op tot dialoog en constructieve, toekomstgerichte oplossingen die de welvaart in Vlaanderen, België en Europa veiligstellen.”

Natuurpunt baas op kabinet Demir

“Wij weten wel hoe het komt dat Vlaams Minister Zuhal Demir in heel de discussie de kant kiest van Natuurpunt”, gaat Bart Dickens verder. “Jelle Van den Berghe, haar adjunct-kabinetschef, is een voormalig bestuurder van Natuurpunt. Dan moet je toch niet verder zoeken waarom minister Demir niet luistert naar de echte problemen van de boeren”, zegt Bart Dickens.

“Reeds lange tijd vragen wij ons af waarom Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving, Toerisme, Energie, Justitie en Handhaving (N-VA), rond het stikstofdossier en in andere discussies zo vaak de indruk wekt dat ze het niet echt opneemt voor de landbouwers. Zij verwijst regelmatig naar de Europese politiek die regels oplegt die Vlaanderen alleen maar kan volgen en ze tracht ook te focussen op zaken die er volgens ons veel minder toe doen, bijvoorbeeld een oneerlijke prijssetting. Wij weten hoe dat komt… Natuurpunt – een organisatie die heel vaak een andere kijk heeft op natuur dan de boeren en een andere visie heeft over landbouw – heeft het voor het zeggen op haar kabinet!”, stelt Bart Dickens.

Mistgordijn

“Jelle Van den Berghe was van maart 2015 tot maart 2016 één jaar lang bestuurder van Natuurpunt. Nu bekleedt hij die functie niet meer, maar het spreekt voor zich dat hij die organisatie nog steeds erg genegen is. Natuurpunt schiet momenteel op de paardenhouders en de vertuining, maar dat doen ze alleen om een mistgordijn op te trekken. Zo willen ze de belangenvermenging tussen het kabinet Demir en Natuurpunt verdoezelen.”

“Hoe kan het dat een ex-bestuurder van Natuurpunt nu als adjunct-kabinetschef ermee voor kan zorgen dat hun vereniging miljoenen euro subsidies ontvangt? Daar zouden wij als Stichting Farmers Defence Force België graag een antwoord op krijgen. Het is hoog tijd dat Zuhal Demir kleur bekent en eens eerlijk en glashelder uitlegt aan de landbouwers hoe zij onze belangen op een correcte manier verdedigt”, besluit Bart Dickens.

Belga, FDF, TD

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken