Startpagina Boerenprotest

Tractoren voeren opnieuw actie in Brussel

Vandaag (26 februari) houden landbouwersorganisaties een nieuwe betoging in de hoofdstad, naar aanleiding van de Europese top van de ministers van Landbouw. Er worden opnieuw honderden tractoren verwacht. De actievoerders vragen administratieve vereenvoudiging van de boerenstiel naast een lijst met andere eisen.

Leestijd : 4 min

De landbouwers verzamelen maandag 26 februari om 11.00 uur aan het Schumanplein, in de Europese wijk in Brussel, om actie te voeren. Het merendeel van de deelnemers aan de betoging is zich reeds van 's morgens vroeg via verschillende invalswegen verplaatsen om voor aanvang van de EU-vergadering aanwezig te zijn. Zo zijn al enkele tientallen tractoren maandagochtend luid toeterend het historisch centrum binnengereden, ook op de Grote Markt.

Horden tractoren staan maandag omstreeks 8.00 uur al rijendik tussen de Wetstraat en het Schumanplein. De politie heeft een ruime perimeter ingesteld ter hoogte van het Lexgebouw, iets voor de metrohalte Schuman in de Wetstraat.

Ondertussen weerklinkt ook luid getoeter en worden de eerst (rook)bommetjes afgestoken. Een aantal boeren probeerden een verkeerspaal tegen de grond te werken. Ondanks verwoede pogingen zijn ze daar vooralsnog niet in geslaagd. De eerste vuurtjes worden opgepookt, onder meer de pmd-zakken uit de buurt moeten eraan geloven.

Horden tractoren staan maandag omstreeks 8.00 uur al rijendik tussen de Wetstraat en het Schumanplein.
Horden tractoren staan maandag omstreeks 8.00 uur al rijendik tussen de Wetstraat en het Schumanplein. - Foto: Belga

Landbouwministers van de verschillende lidstaten verzamelen vandaag in Brussel om voorstellen tot adminnstratieve vereenvoudiging voor boeren te bespreken. De administratieve lasten blijven voor landbouwers ‘ondraagbaar’. “Een landbouwer moet een derde van zijn tijd doorbrengen tussen de papieren om aan alle regelgeving te voldoen. Veel van die wetgevingen overlappen zichzelf waardoor deze dubbel of driedubbel werk bezorgen”, zeggen de onafhankelijke jonge landbouwers. “Vele landbouwers moeten zich laten bijstaan door specialisten die deze papierwinkel voor hen proberen te verzorgen. De kosten zijn voor de landbouwer!”

"Stuk voor stuk misbaksels"

De actie is een initiatief van de Europese organisatie Via Campesina (ECVC), die kleine en middelgrote landbouwbedrijven vertegenwoordigt. Aan Vlaamse kant zijn het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum en de Verenigde Jonge Landbouwers vertegenwoordigd. Ook Boerenbond en Groene Kring steunen de actie en zijn met een delegatie aanwezig. Vanuit Wallonië nemen de belangrijkste boerenorganisaties deel, zoals Fugea, FWA (Fédération wallonne de l'agriculture) en de jonge landbouwers van FJA (Fédération des jeunes agriculteurs).

De organisaties vragen de Europese Unie onder meer om zich terug te trekken uit vrijhandelsovereenkomsten, zoals met de Mercosur-landen. Het verdrag tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay wordt maandag besproken in Brussel en heeft als doel goedkope producten op elkaars markt toe te laten. En dat is nefast voor West-Europese boeren ‘die al jaren veel inspanningen doen om ecologisch, duurzaam en veilig voedsel te produceren en door deze deal terug onder druk komen te staan om goedkoper te produceren’, aldus de onafhankelijke jonge landbouwers.

Maandagochtend reden een aantal tractoren de Brusselse Grote markt op.
Maandagochtend reden een aantal tractoren de Brusselse Grote markt op. - Foto: Belga

“Objectief zijn het stuk voor stuk misbaksels die de Vlaamse familiale landbouw bedreigen en verdere industrialisatie bevorderen”, zegt ABS in een persbericht over de Europese vrijhandelsakkoorden. “De negatieve cumulatieve effecten van de opeenvolgende akkoorden zijn onmiskenbaar voor de gevoelige sectoren rundsvlees, suiker en gevogelte.”

"Gezond boerenverstand van Von der Leyen"

De deelnemers aan de actie vragen verder onder meer eerlijke prijzen, een volwaardig landbouw- en voedselbeleid en een aanpassing van het stikstofdecreet, de Europese Green Deal en de natuurherstelwet. Tot slot eisen ze dat landbouwgrond agrarisch wordt gehouden en dus geen natuurgebied of bos wordt.

“De antilandbouwpolitiek moet stoppen. Zowel voor de toekomst van de landbouw als voor de toekomst van ons land en de EU”, aldus de onafhankelijke jonge landbouwers. “Wij hopen dat mevrouw Von der Leyen haar gezond boerenverstand teruggevonden heeft en dat ze beseft dat de landbouwsector een cruciale rol heeft in de toekomst van Europa.”

De Vlaamse landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum, de Verenigde Jonge Landbouwers, Boerenbond en Groene Kring zijn aanwezig op de actie in Brussel.
De Vlaamse landbouworganisaties Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum, de Verenigde Jonge Landbouwers, Boerenbond en Groene Kring zijn aanwezig op de actie in Brussel. - Foto: Belga

Voor de leden van Boerenforum moet er in de eerste plaats aan de prijzen voor boeren en de vrijhandelsakkoorden gesleuteld worden. “Milieu- en gezondheidswetten terugschroeven om de boer.inn.enprotesten te sussen is geen optie. Met het licht op de internationale instabiliteit is een strategie van voedselsoevereiniteit en het versterken van de economische positie van de boer.in de kaart die Ursula Von Der Leyen moet trekken”, aldus Boerenforum.

Bij een eerdere betoging in Brussel, op 1 februari, legden ruim duizend tractoren de hoofdstad lam. Hoeveel tractoren maandag naar Brussel afzakken, is nog onduidelijk, maar het valt niet uit te sluiten dat het er evenveel of zelfs meer zullen zijn.

Verkeershinder

Door het landbouwersprotest zijn maandagmorgen in Brussel al verschillende tunnels gesloten. De Reyers-centrumtunnel, Tervurentunnel, Jubelparktunnel en Wettunnel zijn sinds 6.00 uur afgesloten voor het verkeer richting centrum, zo meldt Brussel Mobiliteit op X, het vroegere Twitter.

De politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene meldt dat bovendien ook de Belliardstraat en de metrostations Maalbeek en Schuman zijn afgesloten.

Omdat er grote verkeershinder dreigt, raadt de politie pendelaars aan om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te nemen, met een voorkeur voor metro en trein, of gebruik te maken van andere vervoersmiddelen. De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB verwacht vooral hinder op de tramlijnen en roept reizigers op metro of premetro te nemen.

Belga/ThD

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken