Startpagina Uw stem

Lezersbrief: Krentenbrood met witte krenten

Lezer Joan Schollier deelde ons zijn recente ervaringen over het inkuilen van bietenproducten.

Leestijd : 2 min

Beste lezer veehouder.

Mengt u ook bietenproduct in het voeder van uw rundvee? Verse bieten, suikerbietpulp, het een na het ander of beide?

Versneden bieten

Daar de bietenhopen alsmaar groter worden, worden deze steeds vaker ingekuild of toch een deel ervan. Zo hebben wij vorig jaar meer dan 100 ton ingekuild samen met suikerbietpulp. Alvast een pak waar we ons in vorstperiodes geen zorgen moesten over maken.

Maïs inkuilen ligt een beetje moeilijk om praktische redenen daar het maïsinkuilseizoen toch vaak wat te vroeg komt in vergelijking met de bietenoogst. Hier komt de pulp uit Frankrijk en vaak in november of december. Wij kuilden de voederbieten versneden in, samen met de pulp. Voor alle duidelijkheid werden de bieten wel op voorhand gereinigd. We hebben zelf een Tiger-bietenreiniger van de firma VDW uit Waarschoot.

Toch zal onze zoon Brecht – de huidige bedrijfsleider – dit nooit meer doen! Wij spreken dus wel uit ervaring.

Vies boeltje

Het ingekuilde product was goed en smakelijk voor het vee, daar niet van. Maar gedurende de hele zomer vloeiden er melasse-achtige sappen uit de kuil en deze was behoorlijk kleverig. Door het transport en de wielen werd deze substantie dan het erf rondgereden. Een boeltje dus en eigenlijk zijn het voederingrediënten! Dit kon geen tweede keer.

Bovendien zakte de kuilmond steeds in elkaar, soms 2 m ver, waardoor er zelfs een begin van schimmelvorming ontstond in de ‘barsten’.

Hele bieten

Dit jaar hebben wij daarom de bieten gereinigd en in hun volle toestand ingekuild. En dit valt echt veel beter mee. Het laat zich beter vastrijden (aandrukken). Niets meer van sapstromen, alles blijft in de biet, en we hebben een rechte, verticale en vaste kuilrand. Geen afzakbarsten meer!

De bieten komen er heel mooi en hagelwit uit als ze door de kuilhapper doorgesneden worden. Het uitkuilvlak doet een beetje denken aan een krentenbrood, maar dan met witte krenten. Uiteindelijk worden de bieten in de mengvoerwagen dan toch versneden tot stukjes die niet veel groter zijn dan een suikerklontje.

Zo beste lezers, deze ervaring wilde ik graag met jullie delen.

Joan Schollier uit Sint -Martens -Leerne

Lees ook in Uw stem

Lezersbrief: Natuurgebieden versus landbouw (stikstof...)

Uw stem Boerenzoon, natuurliefhebber en gepensioneerd wetenschapper (studies landbouw, milieuwetenschappen, chemie, natuurbehoud, preventieadviseur) Paul Henri heeft in deze lezersbrief objectief zijn mening omtrent de huidige discussies in politiek en ten velde over landbouw versus natuur, stikstof.... trachten neer te pennen.
Meer artikelen bekijken