Startpagina Bedrijfsnieuws

Fendt kent opnieuw recordjaar in België

De Duitse tractorbouwer Fendt blikt tevreden terug op een succesvolle verkoop van de Fendt-tractoren in België in 2023, zo meldt invoerder Hilaire Van der Haeghe.

Leestijd : 3 min

Met een marktaandeel van 15,67% bij de tractoren in de categorie van meer dan 80 pk gaat Fendt er opnieuw op vooruit, waardoor de top 3 in België steeds iets dichter bij elkaar komt. Ook in de categorie smalspoortractoren is Fendt met de 200-serie al voor het derde jaar op rij stevig marktleider.

Een andere conclusie die men al jaren kan vaststellen: hoe hoger de pk-grens, hoe hoger het marktaandeel van Fendt. Met als gevolg dat Fendt in de hogere vermogensklasse absoluut marktleider blijft, en laat dat nu net het marktsegment zijn dat nog steeds groeit, ook in België.

Populairste modellen

De series Fendt 800 Vario en Fendt 700 Vario blijven bijzonder populair bij Belgische landbouwers. Voor de zesde maar tegelijk ook de laatste keer behaalde de Fendt 826 Vario de eerste plaats als ‘favoriet van het land’. De Fendt 728 Gen7 zat in 2023 zijn voorganger al kort op de hielen. Hij neemt de tweede plaats in op de algemene lijst. Op de derde plaats van de populairste Fendt-trekkers staat de Fendt 724 Gen 6. Zoals de verkoopprognoses er echter nu uit- zien, wordt de Tractor of the Year 2023, de Fendt 728 Gen7, ongetwijfeld de bestverkochte Fendt van 2024.

Nieuwigheden

Met de voorstelling van de Fendt e100 en de Fendt 600 Vario op Agritechnica in november 2023 is Fendt meer dan klaar voor de toekomst. De aandrijflijn van de elektrische e100 Fendt bestaat uit een batterij met elektromotor en de Fendt Vario-transmissie. De energiebron is een 650 Volt lithium-ionbatterij met een capaciteit van 100 kWh, goed voor een bedrijfstijd van 4 tot 7 uur.

Voor de aandrijving van werktuigen zijn er nu niet alleen de aftakas en hydrauliek, maar er is ook de mogelijkheid om elektrisch vermogen te leveren van de tractor naar het werktuig.

Bij de ontwikkeling van de emissievrije tractor legde Fendt de nadruk op de factoren duurzaamheid en functionaliteit. Daarom kunnen de gebruikers met deze tractor hun bestaande werktuigen blijven benutten. Thermisch management zorgt ervoor dat de batterij altijd op de optimale temperatuur werkt, ongeacht het seizoen of het weer. Dit beschermt de batterij en verlengt de levensduur ervan. Een bijkomend voordeel is - net zoals bij de elektrische auto’s – de geringe onderhoudskosten en de lage energiekosten.

Vanaf juni van dit jaar kan je de nieuwe Fendt 600 Vario in ons land ontdekken.
Vanaf juni van dit jaar kan je de nieuwe Fendt 600 Vario in ons land ontdekken. - Foto: TD

De Fendt 600 Vario daarentegen vult het gat tussen de 500 Vario en de 700 Vario Gen7. Het topmodel, de 620 Vario, heeft een maximaal vermogen van 224 pk. Alle modellen hebben een viercilinder onder de motorkap. De Fendt 600 Vario is een krachtige en flexibele trekker met een compacte bouw die alles in zich heeft van de 700 Gen7. Denk maar aan VarioDrive en VarioGrip.

De Fendt 600 Vario zal vanaf juni dit jaar bij de dealers te ontdekken zijn. Op de Fendt e100 zal het nog even wachten worden, maar op 30 juni van dit jaar zal hij exclusief voor de Belgische markt te bewonderen zijn op het Fendt Treffen.

Gewijzigd dealernetwerk

In samenwerking met Fendt en Agrimadis werd in 2023 het Fendt-dealernetwerk hertekend. In 2024 evolueerde het naar een beperkter aantal officiële ‘Fendt-dealers’, met daarnaast ook ‘Fendt-partners’. De partners voldoen aan een reeks standaard kwalitatieve criteria en voor de ‘dealers wordt de lat hoger gelegd.

De dealers verkopen exclusief tractoren van het merk Fendt, maar bieden daarnaast ook een aantal van de overige Fendt-productgroepen aan (hooibouwmachines, persen, opraapwagen, spuiten, telescoopladers, maaidorsers, hakselaars). Ze engageren zich bovendien om op korte termijn te voldoen aan verschillende bijkomende eisen: werkplaats met een rolbrug, bestelwagens met de nodige inrichting, verschillende technici die de Fendt-opleidingen volgen, voldoende beschikbaarheid van wisselstukken, een goede IT-infrastructuur… Dankzij deze kwalitatieve criteria wordt ervoor gezorgd dat de eindklant weet dat hij een hoog niveau van service en kennis kan verwachten binnen het officiële distributienet van Fendt in België.

HVdH/TD

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken