Startpagina Boerenprotest

Milieu-organisaties klagen afbraak milieubeleid door Ursula von der Leyen aan

Samen met meer dan 60 organisaties roepen Bond Beter Leefmilieu en Natuurpunt Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen op om de plannen die het Europees landbouwbeleid minder groen te maken, te laten varen en een echt antwoord te geven op de uitdagingen van de Europese landbouw.

Leestijd : 2 min

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, mag de boerenprotesten niet gebruiken als excuus om de groene architectuur van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te verzwakken, vinden tientallen milieu-organisaties. “Milieunormen mogen geen zondebok worden voor het gebrek aan sociale en economische duurzaamheid in het huidige landbouwsysteem.”

“Eenzijdig de randvoorwaarden van het landbouwbeleid verzwakken is onaanvaardbaar en biedt geen antwoord op de problemen van de boeren”, stellen de meer dan 60 Europese en Belgische organisaties. “De voorstellen, zoals het schrappen van controles bij het leeuwendeel van de gesubsidieerde landbouwers, het versoepelen van de al zwakke milieuvoorwaarden, of het elimineren van de verplichting om fytogebruik nog maar te melden, zijn onbegrijpelijk voor een instelling die verantwoordelijk is voor voedselzekerheid en volksgezondheid. Bovendien is het duidelijk dat het landbouwbeleid, zelfs met deze maatregelen, zwaar tekortschiet op vlak van biodiversiteit en klimaat.”

“In plaats van voorstellen aan te nemen die de veerkracht van de landbouw in de Europese Unie in gevaar brengt, dient de Commissie te focussen op maatregelen die de landbouwer wél een toekomstgericht verdienmodel kunnen bieden. Hoog tijd om de overheidsmiddelen te herbestemmen richting een eerlijk landbouwsysteem en een gezonde leefomgeving”, stelt Heleen De Smet van Bond Beter Leefmilieu.

Meer dan 60 milieu-organisaties roepen de commissievoorzitter op om de ontmanteling van de groene architectuur van het GLB stop te zetten, en een integrale aanpak naar voren te schuiven die landbouwers ondersteunt richting een agro-ecologisch landbouwmodel.

BBL

Lees ook in Boerenprotest

Meer artikelen bekijken